Jauno dambretistu nometnē atklāj nopietnus pārkāpumus

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) speciālisti, veicot pārbaudi skolēnu nometnē Iecavas novadā, konstatējuši bērnu tiesību pārkāpumus, savukārt nometne tika slēgta. Zīmīgi, ka šīs nometnes organizētājam šī nav pirmā bēdīgā pieredze skolēnu nometņu organizēšanā – līdzīga nometne par nopietniem pārkāpumiem tika slēgta vēl 2005. gada vasarā.

Pēc saņemtas sūdzības ierodoties jauno dambretistu nometnē Iecavas novadā, VBTAI inspektori konstatēja, ka nometnes teritorijā bērni atrodas bez pieaugušo uzraudzības, nekādas nodarbības ar viņiem nenotiek. Nometnes organizētājs, kurš atradās nometnes teritorijā, paskaidroja, ka viņam ir veselības problēmas.

Notikuma vietā ieradušies mediķi, kurus izsauca inspektori, un nogādāja nometnes organizētāju slimnīcā medicīniskās palīdzības sniegšanai. Tā kā citu pieaugušo nometnē nebija, inspektori sazinājās ar bērnu vecākiem un nodrošināja bērnu pieskatīšanu līdz brīdim, kad nometnē ierodas dambretes treneris, kurš pieskatīs bērnus līdz vecāku atbraukšanai. Inspekcija ir sazinājusies arī ar Iecavas novada Sabiedriskās kārtības dienestu un lūgusi iesaistīties radušās situācijas risināšanā.

Pārbaudot nometnes dokumentāciju, inspektori konstatēja, ka nometnes organizētāja rīcībā nav nekādu atļauju vai vienošanos ar bērnu vecākiem. Nometne tika organizēta, pamatojoties tikai uz mutisku vienošanos starp vecākiem un nometnes rīkotāju.

Atgādinām, ka jau 2005. gada vasarā, veicot pārbaudi šīs pašas personas organizētajā nometnē tajā pašā vietā, bērni atradās savā vaļā. Savukārt nometnes rīkotāju bija aizturējusi policija par atrašanos alkohola reibumā un transporta līdzekļa vadīšanu dzērumā. Inspektoriem nometnes organizētājs skaidrojis, ka dzer jau otro dienu.

VBTAI atgādina – pirms bērnu nosūtīšanas uz nometnēm skolas brīvlaikos vecākiem vai bērna pārstāvjiem jāpārliecinās par konkrētās nometnes likumību un atbilstību bērna interesēm un drošībai. Informācija par sertificētajām nometnēm ir apkopota interneta vietnē www.nometnes.lv.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.