Negodīgus tirgotājus policija ķersta arī ar nepilngadīgo palīdzību

© Oksana Džadana/F64

Valdība rīt lems par Ministru kabineta noteikumu projektu “Kontrolpirkuma noteikumi”. Šo noteikumu izstrāde ir Valsts policijas iniciatīva, ievērojot 2020.gada 28.decembrī spēkā stājušos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas atļauj alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību ar distances līgumu tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē.

Projekts nosaka prasības, kas jāievēro, iesaistot personu kontrolpirkuma veikšanā, un kārtību, kādā veicams kontrolpirkums. Projektā noteikts, ka kontrolpirkuma veikšanā Valsts policijas vai pašvaldības policijas darbinieks var iesaistīt personu no 15 gadu vecuma, kura piekritusi iesaistīties tā veikšanā. Saskaņā ar Civillikuma 1408. pantu nepilngadīgajiem trūkst rīcībspējas, tādēļ atbilstoši Civillikuma 261. pantam nepilngadīgais var iesaistīties kontrolpirkuma veikšanā, ja viņu pārstāv aizbildnis. Tomēr, neskatoties uz to, ka nepilngadīgo pārstāv aizbildnis, nepilngadīgajam pastāv tiesībspēja - izvēles brīvība piekrist iesaistīties kontrolpirkuma veikšanā vai atteikties no šāda piedāvājuma.
Policijas darbinieks, izsakot piedāvājumu iesaistīties kontrolpirkuma veikšanā, pret personu nepiemēro jebkāda veida psiholoģisku spiedienu vai ietekmi. Persona tiek mutiski informēta, ka tās piekrišana nav obligāta un, ka atteikšanās gadījumā persona nezaudēs iespēju īstenot savas tiesības un tai neradīsies nekādas nelabvēlīgas sekas.
Kontrolpirkumi tiek veikti saskaņā ar reida plānu, kas saskaņots ar struktūrvienības vadību. Vienlaikus policija kontrolpirkumus veic, saņemot informāciju par iespējamajiem likumpārkāpumiem konkrētā vietā no iedzīvotājiem. Papildus Iekšlietu ministrijas Informācijas centra tīmekļvietnē: https://web.ic.iem.gov.lv/gis2/index.php ir pieejams e-pakalpojums “Informācija par nelegālā alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām”, kur ikviens sabiedrības loceklis ir aicināts būt sociāli atbildīgs un sniegt informāciju par iespējamajām likumpārkāpuma vietām, lai veicinātu policijas un sabiedrības sadarbību nelegālā alkohola, cigarešu vai narkotiku tirdzniecības vietu apkarošanā, nodrošinot operatīvu un publiski pieejamu informācijas apmaiņu. Pakalpojumā pieejamai informācijai ir informatīvs raksturs un tās mērķis ir pievērst minētajām vietām pastiprinātu policijas uzraudzību.
Pēdējo 3 gadu statistikas dati par Valsts policijas veiktajiem kontrolpirkumiem liecina, ka Valsts policijas veikto kontrolpirkumu skaits alkoholisko un enerģijas dzērienu aprites un tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu aprites jomā ir stabils ar pavisam nelielu tendenci pieaugt, proti:
- kontrolpirkumu skaits, kuros tika iesaistīta pilngadīga persona: 2020.gadā - 184, 2021.gadā - 268 un 2022.gadā - 279;
- kontrolpirkumu skaits, kuros tika iesaistīta nepilngadīga persona: 2020.gadā - 557, 2021.gadā - 822 un 2022.gadā - 871.

Pēc projekta spēkā stāšanās Valsts policijai un pašvaldības policijai būs pilnvērtīgas iespējas veikt arī attālinātu kontrolpirkumu.