Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Valmieras novadā likvidēs divas bibliotēkas un astoņus tautas namus

© Kaspars Krafts/f64

Šodien Valmieras novada dome nolēma līdz gada beigām likvidēt divas bibliotēkas un astoņus tautas namus.

Deputāti nolēma likvidēt Ķoņu un Skaņkalnes bibliotēkas un to cilvēku un materiāltehniskos resursus novirzīt attiecīgi uz Naukšēnu bibliotēku un Mazsalacas bibliotēku.

Skaņkalnes bibliotēkas līdz šim sniegtie bibliotēkas pakalpojumi iedzīvotājiem būs pieejami Mazsalacas bibliotēkā. Darbinieks turpmāk strādās Mazsalacas bibliotēkā kā vecākais bibliotekārs, nodrošinot pakalpojumus arī Skaņkalnes pagasta iedzīvotājiem. Ķoņu pagasta bibliotēkas pakalpojumus iedzīvotāji turpmāk varēs saņemt Naukšēnu vai Rūjienas bibliotēkā. Darbinieks turpmāk strādās Naukšēnu pagasta bibliotēkā.

Valmieras novadā darbojas septiņi kultūras centri ar 23 struktūrvienībām. Astoņas no šīm struktūrvienībām tiks likvidētas līdz šā gada nogalei. Likvidēti tiks Valmieras pagasta, Ķoņu, Jērcēnu, Brenguļu, Ramatas, Sēļu, Vecates un Zilākalna kultūras nami.

Amatiermākslas kolektīvi, kuri darbojās šajos kultūras namos, varēs darboties tajā kultūras centrā, kuram tiks nodotas likvidējamā kultūras centra funkcijas. Piemēram, Mazsalacas kultūras centrs pārņems Ramatas un Sēļu pagasta kultūras namu amatiermākslas kolektīvus.

Ķoņu un Valmieras pagasta kultūras namu ēkas tiks pārdotas, bet pārējās ēkās plānota kultūras funkciju īstenošanas turpināšana un tām būšot "iespēja kļūt par radošo kopienu vietām".

Kultūras darbinieki darbosies citās kultūras namu struktūrvienībās un turpinās veidot kultūras pakalpojumus iedzīvotājiem.

Izmaiņu mērķis esot "nodrošināt kvalitatīvu, sabiedrībai pieejamu kultūras pakalpojumu pieejamību novadā un iespējas iedzīvotājiem aktīvi iesaistīties un līdzdarboties kultūras procesos, pārdomāti optimizēt resursus un izmaksas, izvērtējot iespējas restrukturizēt kultūras institūciju tīklu, resursus koncentrēt nevis īpašumu uzturēšanai, bet investēt darbiniekos un daudzveidīga pasākuma piedāvājuma nodrošināšanā un kvalitātes uzlabošanā", iepriekš skaidroja pašvaldība.