Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

"Augstsprieguma tīkla" peļņa deviņos mēnešos bija 5,752 miljoni eiro

© Kaspars Krafts/f64

Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 167,271 miljons eiro, kas ir par 31,4% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt kompānijas peļņa bija 5,752 miljoni eiro pretēji zaudējumiem pērn, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Tostarp AST ieņēmumi no elektroenerģijas pārvades tīkla pakalpojumiem bija 60,742 miljoni eiro, kas ir 52,9% no visiem ieņēmumiem, savukārt 24,9% veidoja ieņēmumi no balansējošās un regulējošās elektroenerģijas realizācijas, kas bija 28,575 miljoni eiro.

Šā gada deviņos mēnešos lietotājiem pārvadītas 4357 gigavastundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir līdzīgs rādītājs pagājušā gada attiecīgajam periodam.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka šogad AST un Igaunijas elektroenerģijas pārvades kompānija "Elering" parakstīja memorandu, kas paredz uzsākt darbu pie ceturtā Igaunijas-Latvijas elektropārvades tīkla starpsavienojuma izveides, ko plāno attīstīt starp Sāremā salu un Kurzemes piekrasti kā jūras kabeli. Jaunais starpsavienojums palielinās pārvades jaudu starp Igauniju un Latviju, vienlaikus veicinot arī atjaunīgo energoresursu attīstību Latvijā, Igaunijā un visā Baltijas jūras reģionā.

Tāpat SIA "Birznieki Industrial Solutions" sadarbībā ar Olaines novada pašvaldību un AST Jaunolainē sākuši jaunas augstsprieguma apakšstacijas būvniecību ar kopējo jaudu 60 megavati (MW) industriālā parka attīstībai, kas ir viens no pirmajiem lieljaudas atjaunīgās enerģijas projektiem Latvijā. Projekta attīstītāju investīcijas apakšstacijas izbūvei sasniedz 10 miljonus eiro.

Vienlaikus īstenojot AST digitālo transformāciju, nolūkā efektivizēt elektrolīniju pārraudzību un uzturēšanu, uzņēmums sadarbībā ar AS "Latvijas valsts meži" izstrādājusi īpaši pielāgotu moduli mobilajā lietotnē "LVM GEO", kas ļaus iegūt precīzākus datus, vieglāk plānot elektrolīniju darbus, kā arī nodrošinās ātrāku datu apmaiņu ar pārvades tīkla informācijas sistēmām. Jauno digitālo risinājumu AST speciālisti izmantos jau tuvākajos rudens apsekojumos.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2023.gada septembrī Latvijas elektrostaciju tīklā nodotās elektroenerģijas apjoms sasniedza 282,2 GWh, kas ir par 19% vairāk nekā iepriekšējā mēnesī un par 37% vairāk nekā 2022.gada septembrī. Savukārt no tīkla patērētās elektroenerģijas apjoms 2023.gada septembrī samazinājās par 4% jeb līdz 524 GWh attiecībā pret augustu un par 2% attiecībā pret 2022.gada septembri.

AST elektroenerģijas pārvades segmenta aktīvi pārskata perioda beigās bija 879 miljoni eiro.

Deviņos mēnešos AST elektroenerģijas pārvades aktīvos realizēti ieguldījumi 63,641 miljons eiro, tostarp sinhronizācijā ar Eiropas elektroenerģijas pārvades tīklu ieguldīti 23,697 miljoni eiro, bet apakšstaciju pārbūvē un atjaunošanā - 5,92 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka AST koncerna apgrozījums 2023.gada pirmajos sešos mēnešos samazinājās par 11,6% un bija 105,117 miljoni eiro, kā arī kompānija guva peļņu 8,409 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem attiecīgajā periodā pērn.

AST ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. AST pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

AST ir vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.