Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Granulu katlu uzstādīšanai mājsaimniecībās paredzētais ES finansējums ir lielāks par pieprasījumu

© Kaspars Krafts/f64

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) saņēmusi 115 projektu iesniegumus Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta piešķiršanai mājsaimniecību siltumapgādes sistēmu uzlabošanai trešajā uzsaukumā, aģentūru LETA informēja CFLA pārstāvji.

Šim projektu atlases uzsaukumam paredzēti trīs miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), kas ir pietiekams apjoms iesniegto projektu apstiprināšanai.

Šajā atlases uzsaukumā bija iespējams saņemt atbalstu granulu apkures katlu uzstādīšanai, papildus veikt arī apkures sistēmas ar sildelementiem pilnīgu atjaunošanu, pārbūvi vai izveidi, saules paneļu sistēmas (ar pieslēgumu elektrotīklam) iegādi un uzstādīšanu, elektrotīkla pieslēguma jaudas palielināšanu.

Lielākā interese par atbalstu granulu apkures katlu uzstādīšanai mājsaimniecībās bijusi Kurzemes plānošanas reģionā - saņemti 34 projekti. Augsta aktivitāte arī Rīgas (28) un Vidzemes (23) reģionos. Savukārt Zemgalē (17) un Latgalē (13) projektu skaits ir salīdzinoši mazāks.

Projektu iesniegumos ir paredzēta jauna apkures katla, kas piemērots granulu kurināmajam, iegāde un uzstādīšana, ar kopējo uzstādāmo nominālo jaudu 2249 kilovati (kW). 70 projektu iesniegumos papildus plānota apkures sadales sistēmas pilnīga atjaunošana, pārbūve vai izveide, ar sistēmu kopējo jaudu 1317 kW. Saules paneļus uzstādīt plānots tikai četros projektu iesniegumos ar kopējo uzstādāmo jaudu 27,2 kW, savukārt divos projektu iesniegumos ir paredzēta pieslēguma elektrotīkliem jaudas palielināšana.

Projektu iesniegumos kopumā plānotais ERAF finansējums ir 802 072,03 eiro, līdz ar to pieejamais atbalsta apjoms ir pietiekams, lai varētu atbalstīt visus projektus, kas atbildīs programmas nosacījumiem un kritērijiem.

Projektus mājsaimniecību siltumapgādes sistēmu uzlabošanai trešajā uzsaukumā CFLA pieņēma divus mēnešus - no 2023.gada 26.septembra līdz 27.novembrim. Pēc projektu iesniegšanas beigu termiņa projektus izvērtēs trīs mēnešu laikā, projektu īstenošana jāveic ne ilgāk kā divu gadu laikā. Projektu atlases dokumentācija publicēta CFLA tīmekļvietnē, tur tiks publicēta arī informācija par apstiprinātajiem projektiem.

Atbalsts granulu apkures katlu uzstādīšanai bija pieejams trešajā no četriem uzsaukumiem, kas paredzēti šajā ES fondu programmā. Pirmajā uzsaukumā varēja pieteikties ES fondu atbalstam centralizētās siltumapgādes pieslēgumu ierīkošanai dzīvojamajās mājās - tajā tika saņemti deviņi projektu iesniegumi, otrajā uzsaukumā - atbalsts siltumsūkņu ierīkošanai mājsaimniecībās - tajā tika saņemti vairāk nekā 200 projektu iesniegumi. Savukārt ceturtajā uzsaukumā dažādu siltumapgādes sistēmu veidu, tostarp siltumsūkņu, ierīkošanai projektus pieņems 2024.gada pirmajā ceturksnī.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā ES fondu programma veidota, lai samazinātu gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību, veicot mājsaimniecību sektora dzīvojamās mājās siltumapgādē izmantoto sadedzināšanas iekārtu aizstāšanu, uzlabojot individuālo siltumapgādes sistēmu efektivitāti, ieviešot tehnoloģijas, kas būtiski samazina gaisa piesārņojumu, tai skaitā dzīvojamās mājas pieslēdzot efektīvām pilsētu centralizētajām siltumapgādes sistēmām.