Par 22 miljoniem eiro Latvijā būvēs sešus saules paneļu parkus

© Dmitrijs Suļžics /F64

AS "Swedbank" piešķīrusi 22 miljonus eiro atjaunojamās enerģijas uzņēmumam "Sunly" sešu saules paneļu parku būvniecībai, informēja "Sunly" pārstāvji.

Finansējums ļaus īstenot projektus, kuru kopējā jauda sasniegs 52 megavatus (MW).

"Sunly" izpilddirektors Latvijā Toms Nāburgs norāda, ka piesaistītais finansējums ir solis reģiona energoapgādes un drošības kontekstā.

"Swedbank" Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Jevgenijs Ivanovs akcentē, ka reģionāla atjaunojamās enerģijas uzņēmuma ienākšana Latvijas tirgū apliecina valsts spēju un potenciālu drosmīgāk virzīties enerģētikas ražotājvalsts virzienā.

Paredzēts, ka visi seši saules paneļu parki pilnā apmērā sāks darboties jau 2024.gadā. Parku jauda svārstās no 4 MW līdz 13 MW, kopā veidojot 52 MW portfeli, un to lokācija nosedz teju visu Latvijas teritoriju.

Divi no parkiem atradīsies Bauskas novadā, viens - Jelgavas novadā, viens netālu no Barkavas, Madonas novadā un viens pie Alūksnes, kā arī viens Liepājas ezera apvidū.

Kopumā šobrīd "Sunly" izstrādes procesā Latvijā ir vairāki saules un vēja enerģijas projekti, kas spēšot saražot aptuveni divas teravatstundas elektroenerģijas.

"Sunly" ir atjaunojamās enerģijas uzņēmums un neatkarīgs elektroenerģijas ražotājs, kas 2019.gadā dibināts Igaunijā, bet darbojas plašākā reģionā - tostarp Polijā un Baltijas valstīs. Uzņēmums attīstīta liela mēroga saules, sauszemes un atkrastes vēja enerģijas, kā arī enerģijas uzglabāšanas projektus.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais