Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Hosams Abu Meri: Ar to, kas ir izdarīts psihiskās veselības jomā, nepietiks

© Ģirts Ozoliņš/MN

Veselības ministrija kā vienu no prioritātēm noteikusi psihiskās veselības aprūpi, un pērn tika apstiprināts arī Psihiskās veselības aprūpes plāns, taču nepietiekamā finansējuma dēļ tas netiek īstenots. Kādas problēmas jūs saskatāt šobrīd psihiskās veselības jomā, aģentūrai LETA vēsta veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Veselības ministrija kā vienu no prioritātēm noteikusi psihiskās veselības aprūpi, un pērn tika apstiprināts arī Psihiskās veselības aprūpes plāns, taču nepietiekamā finansējuma dēļ tas netiek īstenots. Kādas problēmas jūs saskatāt šobrīd psihiskās veselības jomā? Vai ir cerības tuvākajā laikā īstenot plānā iecerētās darbības?

Psihiskās veselības aprūpes plāns arī ir viena no mūsu prioritātēm. Plāns tika pieņemts 2022.gadā, tomēr plāna realizēšanai netika piešķirts nepieciešamais finansējums. Mēs apzināmies, cik plāna īstenošana ir svarīga, īpaši, ja to saista ar drošības jautājumu. Mēs visi zinām, cik pēdējie četri pieci gadi līdz ar Covid-19 pandēmiju un karu Ukrainā ir ietekmējuši mūsu mentālo veselību. Lai arī plāns netiek īstenots, ir lietas, kas ir izdarītas, piemēram, viena ļoti būtiska - uzlabota autiskā spektra traucējumu diagnosticēšana, tas ir ļoti labs darbs. Sešās ārstniecības iestādēs tika ieviesta agrīnas intervences programma bērniem ar autiskā spektra traucējumiem. Tas ir izdarīts. Tāpat nākamais jautājums ir nodrošināt sabiedrībā balstītu pakalpojumu programmu garastāvokļa traucējumu gadījumos. Ir arī ieviesta un izstrādāta agrīnās intervences programma ar akūtiem psihiskiem traucējumiem, kas būtiski uzlabo ātrāku personu atgriešanos ikdienas dzīvē. Un visbeidzot ļoti svarīgi ir metodiskie centri, kas ir Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs, kur tika sākts izstrādāt kvalitātes kritērijus, algoritmus psihiskā profila ārstniecības iestādēm. Lai visiem būtu pieejami vienādas kvalitātes pakalpojumi neatkarīgi, vai ārstējies Rīgā, Jūrmalā vai Liepājā. Protams, šogad nebija iespējams paplašināt medikamentu sarakstu psihisko saslimšanu pacientiem, piemēram, šizofrēnijas vai depresijas ārstēšanai ir pieejami medikamenti, bet es ceru, ka 2024.gadā tie un kopumā kompensējamo medikamentu saraksts tiks paplašināts un tam iezīmēts finansējums.

Šajā aspektā svarīgs ir ne tikai tas, ka mēs diagnosticējam un ārstējam, bet svarīgi ir arī rehabilitācija - svarīga ir kvalitatīva medicīniskā rehabilitācija.

Šie jautājumi ir ļoti svarīgi, taču līdz šim tam nav pievērsta nepieciešamā uzmanība. Manas ministrēšanas laikā šajā valdībā šie jautājumi ir izvirzīti par vienu no prioritātēm. Tāpēc arī esam iezīmējuši nākamajā gadā šiem jautājumiem papildu finansējumu, piemēram, vairāk konsultāciju, telefonkonsultāciju, īpaši bērniem, pusaudžiem. Ir dažādi veidi, kā varam atbalstīt. Vai ar to pietiks? Nē, nepietiks, jo vienmēr ir jābalansē ar to budžetu, kas mums ir pieejams.