Veselības ministrs: Nevaru solīt, ka būtiski mazināsies rindas pie speciālistiem

© Dmitrijs Suļžics/MN

Lai arī veselības aprūpei ir piešķirts papildu finansējums, solīt, ka būtiski mazināsies rindas pie speciālistiem, nevaram, intervijā aģentūrai LETA atzina veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV). Viņš norādīja, ka rindu jautājuma risināšana ir ļoti komplicēta, jo nepieciešams palielināt gan speciālistu pieejamību, gan ieviest elektronisko rindu uzskaiti un sadalīt pa prioritātēm.

Slimnīcas brīdina, ka nākamajā gadā nevarēs palielināt pacientu ārstēšanas apjomus, ja finansējums tiks saglabāts šī gada līmenī. Vai tiešām jārēķinās, ka ar lielāku budžetu rindas uz pakalpojumiem īsākas nepaliks?

Nākamgad ir palielināts finansējums trīs lietām, kas ir tarifos. Tikai atalgojumam vien ir papildu 71 miljons eiro, tāpat ir palielināts finansējums ēdināšanai līdz 7 eiro, nevis 3 vai 5 eiro, kā ir šogad, līdz ar to ar ēdināšanu nevajadzētu būt problēmām. Visdārgākā pozīcija reģionālajām slimnīcām parasti ir intensīvās terapijas palātas gultām, kurām arī ir papildināts finansējums. Protams, šīs trīs pozīcijas neatrisina visas problēmas, bet noteikti nedaudz uzlabo slimnīcu finansiālo situāciju un funkcijas. Tāpat nākamā gada budžetā ir rezervēts papildu finansējums stacionāriem, kas kopā ar sadarbības stiprināšanu un efektivizēšanu dos rezultātu. Ja līdz nākamā gada vidum izdosies sakārtot jautājumu par sadarbības stiprināšanu, tad kāda daļa finansējuma tiks arī slimnīcām pēc katra vajadzībām, lai attīstītu konkrētu pakalpojumu vai piesaistītu speciālistu.

Tas nozīmē, ka nepiekrītat viedoklim, ka rindas nepaliks mazākas?

Nesaku, ka paliks mazākas. Rindu jautājums ir ļoti komplicēts. Novembrī decembrī valdība ir piešķīrusi ambulatoriem naudu rindu mazināšanai. Vai rindas ir palikušas mazākas? Man kā pacientam, ja iepriekš rinda bija trīs mēnešus, bet tagad ir divus ar pusi mēnešus, lielas atšķirības nav. Tas kopumā būtiski šo problēmu nemaina. Tas ir jautājums ne tikai par rindām, bet arī speciālistu pieejamību. Esmu runājis ar reģionālajām slimnīcām, viņiem nav slodzes diagnostikai, jo nav speciālistu, kas strādā. Situācijas kopējā sakārtošana varēs nodrošināt arī problēmu risināšanu saistībā ar rindām. Vispirms ir nepieciešams ieviest elektronisko rindu uzskaiti un sadalīt rindas pa prioritātēm. Šobrīd ir tikai "zaļais koridors" un parastā rinda, bet rinda ir jāsadala sīkāk, lai ir "zaļais koridors", rinda akūtiem gadījumiem, novērošana pēc hroniskām slimībām, profilakses rinda utt. Ir jābūt dažādām rindām, plus vēl šobrīd apmēram 10-15% rindu pierakstu nav īsti, jo pacients pierakstās uz četrām vietām, bet nāk tikai uz vienu izmeklējumu. Rindas, protams, paliks, jo nekur pasaulē uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nebūtu rindas, bet situācijai ir jāmeklē būtiski uzlabojumi, lai rindā ir jāgaida mēnesis, nevis pusgads. Tas ir komplekss pasākums.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais