"Nodokli nevar celt tikt strauji." Opozīcijas aicinājums piemērot mazāku nodokļa likmi mitrajām salvetēm negūst atbalstu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saeimas opozīcijas deputāti šodien parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pauda bažas par senioru un bērnu aprūpes sadārdzināšanos dabas resursu nodokļa mitrajām salvetēm izmaiņu dēļ.

Šodien komisijā atbalstītie grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā paredz ieviest nodokli arī mitrajām salvetēm, nosakot to 12,2 eiro par kilogramu.

Atbilstoši valdības piedāvājumam nodokli mitrajām salvetēm paredzēts noteikt kā vienam no plastmasu saturošajiem produktiem ar mērķi mazināt plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņu.

Savukārt opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Tavars aicināja atbalstīt AS alternatīvo piedāvājumu šo nodokļa likmi noteikt desmit reizes mazāku - 1,2 eiro par mitro salvešu kilogramu.

Tavars norādīja, ka valdības desmit reizes lielākā 12,2 eiro likme pārmērīgi palielinās izmaksas par bērnu un senioru aprūpi.

Atsevišķi koalīcijas pārstāvji gan norādīja, ka risinājums ir pāriet uz citām videi draudzīgākām alternatīvām, piemēram, autiņu, lupatiņu izmantošana.

Opozīcijas deputāts Artūrs Butāns (NA) gan uzsvēra, ka koalīcijas piedāvātā nodokļa likme ir nesamērīga priekš māmiņām ar bērniem. Nodokli nevar celt tikt strauji un tā vietā būtu jārīko informatīvas kampaņas par labu videi draudzīgāku alternatīvu izmantošanai, skaidroja politiķis.

Tomēr Budžeta komisijas vairākums neatbalstīja AS priekšlikumu par desmit reizes mazāku likmi. Līdz ar to izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā nolemts virzīt valdības virzītos grozījumus, kas paredzēs likumā noteikt nodokļa likmi 12,2 eiro par mitro salvešu kilogramu.

Latvijā

Andris Smočs par Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) valdes padomnieku sporta jautājumos un sadarbībai ar iekšlietu un aizsardzības institūcijām strādās sabiedriskā kārtā, nesaņemot atalgojumu, aģentūrai LETA apstiprināja gan LOK, gan pats Smočs.