Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Reģionālo pasažieru pārvadājumu pakalpojumiem piešķir papildu 15 miljonus eiro

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valdība otrdien atbalstīja papildu 15 miljonu eiro piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem zaudējumu kompensēšanai 2023.gada ceturtajā ceturksnī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

Tostarp reģionālajos pasažieru pārvadājumos ar autobusiem piešķirs papildu finansējumu 10,411 miljonu eiro apmērā, bet reģionālajos pasažieru pārvadājumos ar vilcieniem 4,589 miljonu eiro apmērā.

Finansējums minēto zaudējumu segšanai 15 miljonu apmērā piešķirts no valsts budžeta programmas "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem".

Tāpat valdība uzklausīja informatīvo ziņojumu par nepieciešamo papildu finansējumu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai 2023.gadā.

SM norāda, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu nozarē pēc trīs gadu lejupslīdes ir vērojamas pozitīvas izmaiņas un šogad pirmajos astoņos mēnešos reģionālās nozīmes autobusu un vilcienu maršrutos kopā tika pārvadāti nepilni 26,35 miljoni pasažieru, kas ir par 2,25 miljoniem vairāk nekā pērn.

Tomēr, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu apjomu atbilstoši iedzīvotāju pieprasījumam un sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas līgumu nosacījumiem, valsts budžeta finansējums 74,78 miljonu eiro apmērā ir nepietiekams, tāpēc 2023.gadā radušos zaudējumu segšanai nepieciešams 30,17 miljonu eiro papildu finansējums.

Saņemot 15 miljonus eiro, jautājumu par finansējumu atlikušo saistību izpildei sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem SM risinās sadarbībā ar Finanšu ministriju.

Tāpat SM skaidro, ka šogad pakalpojumu sniedzēju zaudējumu ietekmē izmaksu pieaugums saistībā ar elektroenerģijas cenu paaugstināšanos reģionālās nozīmes pārvadājumiem pa dzelzceļu, kur izmaksu kāpums ir ap septiņiem miljoniem eiro.

Vienlaikus kompensāciju palielinājumu ietekmē arī braukšanas maksas izmaiņas pilsētu pašvaldībās, kā arī pieaugušas EURIBOR likmes, kas ietekmē valsts garantētās peļņas apmēru.

Savukārt satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) norāda, ka sabiedriskajam transportam ir jābūt pieejamam visiem, tāpēc budžetā ir nodrošināts finansējums braukšanas maksas atvieglojumiem vairākām iedzīvotāju grupām.

"Nākamgad pirmo reizi budžetā ir finansējums, lai nodrošinātu braukšanas maksas atvieglojumus bērniem bāreņiem arī valstspilsētu sabiedriskajā transportā. Tāpat tiks turpināts darbs, lai ieviestu integrētu sabiedriskā transporta sistēmu, saskaņotus kustības grafikus un vienotus biļešu risinājumus," uzsvēra Briškens.