PTAC soda Džo Kokera koncerta organizētājus

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir atzinis par negodīgu SIA „JSA Europe” īstenoto komercpraksi, organizējot mūziķa Džo Kokera koncertu Rīgā 2010.gada 30.septembrī, un uzlicis naudas sodu 10 tūkstoš latu apmērā, kā arī pienākumu nekavējoties veikt visas patērētājiem izmaksājamās naudas summas pārskaitījumu SIA „Pilsētas Cilvēki”.

Komercprakses izvērtēšana tika uzsākta, reaģējot uz PTAC saņemtajiem patērētāju iesniegumiem par naudas atmaksas nenodrošināšanu par atcelto koncertu.

Pēc lietā esošās informācijas patērētājiem neizmaksātās naudas summas apjoms veido Ls 111 796 un cietušo patērētāju skaitu sasniedzis 4186. PTAC līdz 2011.gada 14.martam saņemti 102 personu iesniegumi konkrētajā lietā par naudas neatmaksāšanu.

"Uzņēmums ir īstenojis profesionālajai rūpībai neatbilstošu komercpraksi, kas ir negatīvi ietekmējusi patērētāju ekonomisko rīcību," teikts lēmumā, uzsverot - līdz ar to secināms, ka sabiedrība ir īstenojusi negodīgu komercpraksi, kas ir aizliegta.

PTAC konstatējis, ka SIA „JSA Europe”, ņemot vērā tās rīcībā nonākušo ļoti daudzu patērētāju ievērojamu naudas daudzumu, nav rīkojusies ar piesardzību un nepieciešamo rūpību, darot visu iespējamo koncerta norises organizēšanā un nenotikuša koncerta seku novēršanai.

PTAC arī atzīst, ka atbilstoši likumam patērētāji jau 2010.gada 30.septembrī bija tiesīgi pieprasīt par koncertu samaksātās naudas summas atmaksu.

"JSA Europe" informējis PTAC, ka uzņēmums koncerta biļešu tirgotājam - koncertaģentūrai "Pilsētas cilvēki" - ir veicis daļēju naudas pārskaitījumu 9,9 tūkstošu latu apmērā, nesniedzot PTAC skaidrojumu un pierādījumus par šo pārskaitījumu. PTAC uzsvēra, ka līdz ar to "Pilsētas cilvēki" nevar izpildīt savu pienākumu - atmaksāt patērētājiem naudu par nenotikušo koncertu.

Vienlaikus PTAC konstatēja, ka "JSA Europe" nav rīkojusies atbilstoši profesionālai rūpībai, nepārliecinoties par fiziskās personas Valērija Povaļajeva tiesībām pārstāvēt uzņēmumu "Madison Universal LPP" Kokera koncerta rīkošanā.

"No lietas materiāliem neizriet, ka konkrētajā gadījumā "JSA Europe" būtu rīkojusies ar piesardzību un nepieciešamo rūpību, darot visu iespējamo koncerta norises organizēšanā un nenotikuša koncerta seku novēršanai," paskaidroja PTAC.

Jau vēstīts, ka "Arēnā Rīga" 30.septembrī paredzēto Kokera koncertu neskaidru iemeslu dēļ atcēla. Koncerta rīkotāji "Pilsētas cilvēki" iepriekš paziņoja, ka pasākums atcelts, pamatojoties uz dziedātāju pārstāvošās aģentūras paziņojumu par daļēju līgumsaistību neizpildīšanu.

"JSA Europe" dibināts 2003.gadā, un tā īpašnieks ir Krievijas pilsonis Aleksandrs Strizaks (Aleksandr Strizak). 2009.gadā uzņēmums strādāja ar 207,2 tūkstošu latu apgrozījumu un 49 tūkstošu latu zaudējumiem.

Svarīgākais