Par sadzīves atkritumu un būvgružu izmešanu trīs personas sodītas ar 250 eiro naudas sodu katra

© Kaspars KRAFTS, MN

Par sadzīves atkritumu un būvgružu izmešanu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) Ziemeļkurzemes reģiona Grīņu iecirkņa meža masīvā sodītas trīs personas, liecina LVM publicētā informācija.

Katrai no personām piemērots administratīvais sods 250 eiro apmērā.

Uzņēmumā norāda, ka, lai gan atkritumu apjoms Latvijas valsts mežos būtiski nemazinās, arvien biežāk vainīgie meža piesārņotāji tiek noskaidroti un saukti pie atbildības.

LVM informē, ka meža piesārņošana LVM Ziemeļkurzemes reģiona Grīņu iecirknī tika konstatēta 2023.gada augustā. Izmestajos atkritumos atradās arī dokumenti ar personas datiem, tāpēc uz notikuma vietu tika izsaukta Valsts policija.

Tā kā Valsts policijai neizdevās sastapt iespējamos vainīgos, balstoties uz atrastajiem personas datiem, jautājums par tālāko administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu tika nosūtīts Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecībai, kas to nodeva lemšanai LVM.

"Lai noskaidrotu vainīgās personas nelikumīgā meža piemēslošanā, nolēmām atkārtoti vērsties Valsts policijā, nosūtot tai lietas materiālus, kā arī paši iesaistījāmies vainīgo personu noskaidrošanā, piesaistot Drošības un kontroles daļas darbiniekus. Sekmīgas sadarbības rezultātā ieguvām pierādījumus, noskaidrojot iespējamās vainīgās personas, un šī informācija tika nodota Valsts policijai," skaidro LVM Ziemeļkurzemes reģiona mežkopības vadītājs Lauris Ķemlers.

Vienlaikus LVM norāda, ka lietu materiāli tika pārsūtīti Valsts vides dienestam, lai lemtu par vainīgo personu saukšanu pie atbildības. Dienests katram no pārkāpējiem piemēroja 250 eiro naudas sodu. Vainīgās personas arī izpildīja uzlikto pienākumu sakopt piesārņoto teritoriju, ko tās arī izdarīja atbilstošā apjomā un kvalitātē.

LVM atgādina, ka atkritumu izmešana mežā ir pretlikumīga. Vainīgā persona par šādu darbību tiek saukta pie administratīvās atbildības, kā arī tai ir jāatlīdzina LVM ar atkritumu savākšanu radītie zaudējumi.

LVM aicina iedzīvotājus par piemēslotajām vietām informēt Valsts vides dienestu, izmantojot mobilo lietotni "Vides SOS".