Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Paliatīvās aprūpes pakalpojumu sniegšanu pacientu dzīvesvietā cer sākt ar janvāri

© pixabay.com

Paliatīvās aprūpes pakalpojumu sniegšanu pacientu dzīvesvietās varētu sākt 1.janvārī, vienlaikus nodrošinot gan veselības, gan sociālo aprūpi, aģentūra LETA noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

No 1.oktobra pacientiem vajadzības gadījumā bija jāsāk saņemt veselības aprūpes pakalpojumus dzīvesvietā, savukārt sociālā aprūpe, psihosociālais atbalsts un tehniskie palīglīdzekļi būtu pieejami no 2024.gada 1.janvāra. Šobrīd NVD cer, ka veselības aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt no nākamā gada pirmās dienas.

Lai veicinātu efektīvāku un uz rezultātu orientētu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, NVD izsludinājis atlases procedūru, lai izraudzītos paliatīvās aprūpes mobilās komandas. Pretendenti piedāvājumu var iesniegt elektroniski līdz šī gada 7.decembrim.

Mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojums tiek veidots kā integrēts pakalpojums, paredzot veselības un sociālās palīdzības sniegšanu.

Pakalpojums sevī ietvers ārstu un komandas sniegto aprūpi, kas ietver gan ārsta veidotu ārstnieciskās aprūpes plānu, gan regulāras vizītes un pakalpojumus pie pacienta mājās ārstnieciskās aprūpes plāna realizācijai, tajā skaitā ietverot arī brūču un mākslīgo atveru kopšanu, pārsiešanu un kontroli dinamikā.

Tāpat tas paredz ergoterapeita sniegto aprūpi, tajā skaitā konsultācijas par dzīvesvietas vides pielāgošanu, pastāvīgas skābekļa terapijas un laboratorijas ekspresdiagnostikas nodrošināšanu mājas apstākļos, ambulatoro, dienas stacionāra, stacionāra pakalpojumu un izmeklējumu plānošanu un organizāciju, kā arī specializētā transporta pakalpojumus nokļūšanai, sociālo aprūpi un tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanu.

Pakalpojumā arī paredzētas konsultācijas pacientam un viņu tuviniekiem diennakts režīmā, tostarp, brīvdienās un svētku dienās, psihosociālais atbalsts, kā arī tuvinieku un citu personu, kuras aprūpē pacientu, apmācības par aprūpes jautājumiem.

Kā ziņots, Iepirkumu uzraudzības birojā tika apstrīdēta NVD īstenotā pakalpojuma sniedzēju atlases procedūra par Paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumu pacienta dzīvesvietā nodrošināšanu. Pamatojoties uz Iepirkumu uzraudzības biroja lēmumu, tika apturēts līgumu slēgšanas process ar pakalpojumu sniedzējiem, kas liedza sākt veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu ar šā gada 1.oktobri.