Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Indexo" akcionāri atbalsta kapitāla piesaisti līdz 17,25 miljoniem eiro jaunās bankas darbībai

© pixabay.com

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" akcionāri atbalstījuši kapitāla piesaisti jaunās bankas darbībai līdz 17,25 miljoniem eiro, emitējot līdz 1,15 miljonus jaunas akcijas ar vienas akcijas pārdošanas cenu robežās no 11 eiro par akciju līdz 15 eiro, teikts "Indexo" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Tāpat akcionāri uzdeva uzņēmuma valdei noteikt vienas jaunās emisijas dematerializētās akcijas pārdošanas cenu minētajās cenas robežās.

"Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis atzīmē, ka "Indexo" valde vēl atsevišķi pieņems lēmumu par parakstīšanās sākumu uz minētajām jaunajām akcijām. Par parakstīšanās sākumu tiks paziņots pēc sekundārās emisijas prospekta apstiprināšanas un prospektu plānots iesniegt Latvijas Bankā izskatīšanai tuvāko dienu laikā, lai decembra sākumā uzraugs to varētu izskatīt un apstiprināt.

Līdztekus akcionāri nolēma arī atcelt uzņēmuma akcionāru pirmtiesības uz jaunās emisijas akcijām. Tāpat tika pieņemti citi lēmumi, kas saistīti ar jauno akciju iegrāmatošanu centrālajā vērtspapīru depozitārijā un to iekļaušanu un tirdzniecības sākšanu "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Jau ziņots, ka Siksnis iepriekš informēja, ka pērn īstenotā akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) laikā tika plānots, ka bankai drīz pēc darbības sākšanas būs nepieciešams piesaistīt kapitālu 11 miljonu apmērā. Tagad, licencēšanas procesā, ir noskaidrojies, ka bankas pirmo 36 mēnešu attīstībai nepieciešamais kapitāls ir jāpiesaista vēl pirms darbības sākšanas.

Tostarp viņš min, ka vēlāk bankas attīstību plānots finansēt ar uzņēmuma resursiem - gan pensiju pārvaldes darbības peļņu, gan jaunās bankas peļņu. Taču tas pilnībā neizslēdz kapitāla piesaisti nākotnē, ja būs iespējama vēl straujāka attīstība, taču tā nav plānota tuvāko gadu izaugsmes modelī.

"Indexo" pārstāvji informē, ka uzņēmums ir gandrīz noslēdzis bankas izveides sagatavošanas darbu. Tas ietver informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūras izveidi, maksājumu funkcionalitātes ieviešanu, atbilstības procedūru izveidi, privātpersonu pakalpojumu izstrādi, mobilās lietotnes dizainu un testēšanu, kā arī kreditēšanas politiku un kreditēšanas pieteikumu apstrādes modeļa izveidi. Tāpat pastāvīgi tiek paplašināta nākamās bankas komanda.

"Indexo" šobrīd ir iesniedzis pilnu bankas licencēšanas pieteikuma dokumentu paketi Latvijas Bankā, kas sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku to šobrīd izskata. Pēc licences saņemšanas "Indexo" sāks piedāvāt pakalpojumus privātpersonām, un tas varētu notikt drīz pēc licences saņemšanas - provizoriski nākamā gada pirmajā ceturksnī. Pakalpojumi uzņēmumiem sekos no 2025.gada.

Jaunā banka plāno panākt būtisku klātbūtni banku tirgū līdz 2027.gada beigām, savukārt sākt pelnīt banka plāno no otrā darbības gada.

Līdz 2027.gada beigām "Indexo" plāno piesaistīt aptuveni 118 000 klientu "Indexo" bankai, kamēr plānotais izsniegto kredītu apmērs 2027.gadā ir 362 miljoni.

Jau vēstīts, ka "Indexo" 2022.gada vasarā īstenoja IPO, kurā piesaistīja 7,49 miljonus eiro. "Indexo" akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma mērķis bija piesaistīt investīcijas, lai dibinātu banku. Savukārt 2022.gada 19.decembrī tika reģistrēta "Indexo" meitaskompānija "IDX1R", kas vēlāk kļūs par "Indexo banku".

"Indexo" pagājušajā gadā strādāja ar auditētajiem zaudējumiem 1,271 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Indexo" izveidota 2017.gadā. Pēc "Nasdaq Riga" publicētās informācijas, "Indexo" lielākie akcionāri ir Henrikam Karmo piederošā SIA "Perfect Match" ar 8,44% un Valdim Siksnim piederošā SIA "VSCAP" ar 6,45%. Pārējiem akcionāriem pieder mazāk nekā 5% "Indexo" akciju katram. "Indexo" akcijas ir iekļautas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.