Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Dārta Daneviča saņem gada aktrises balvu; gada aktieris Arturs Krūzkops

© Dmitrijs Suļžics/MN

Par gada labāko režisoru "Spēlmaņu nakts" ceremonijā, kas šodien norisinājās Dailes teātrī, atzīts Elmārs Seņkovs, aģentūru LETA informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) pārstāvis Ričards Vorobjovs.

Skatuves mākslas reformatora un Dailes teātra līdzdibinātāja Eduarda Smiļģa 137.dzimšanas dienā apbalvoti 2022./2023.gada teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālie sniegumi. Laureātiem pasniedza metālmākslinieka Arvīda Endziņa izgatavotās balvas "Skatuves nagla", kuras dizainu veidojis metālmākslinieks Juris Gagainis.

Ar "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu skatuves mākslā godalgota Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka un Valmieras drāmas teātra aktieris Agris Māsēns.

Kategorijā "Gada lielās formas izrāde" uzvaras laurus plūca fonda "Initium" un režisores Ivetas Poles iestudējums "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums", savukārt par uzvarētāju kategorijā "Gada mazās formas izrāde" atzīts Seņkova iestudējums "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras drāmas teātrī. Režisores Indras Rogas iestudējums "Paolo un Frančeska" Valmieras drāmas teātrī plūca uzvaras laurus kategorijā "Gada izrāde bērniem un/ vai jauniešiem".

Par lomu Dailes teātra izrādē "Zēni nav meitenes" gada aktrises gods piešķirts Dārtai Danevičai, savukārt par gada aktieri atzīts Arturs Krūzkops par Ričarda lomu Latvijas Nacionālā teātra iestudējumā "Ričards. Nekā personīga".

Kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" godalgota aktrise Anna Nele Āboliņa par Marijas Ļebjadkinas lomu Valmieras drāmas teātra izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska". Latvijas Leļļu teātra aktieris Rūdolfs Apse saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada aktieris otrā plāna lomā. Viņš apbalvots par Konferansjē lomu Latvijas Leļļu teātra izrādē "Bez morāles. Ar lellēm".

Kategorijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks vai māksliniece" uzvaras laurus plūca Sandis Runge par Pētera Verhovenska lomu Valmieras drāmas teātra izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska" un Diāna Krista Stafecka par Lavīnijas Menonas lomu "Sēras piestāv Elektrai" Valmieras drāmas teātrī.

"Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada jaundarbs dramaturģijā" ieguva dramaturģe un rakstniece Rasa Bugavičute-Pēce par lugu "Dziesmu svētki", kas iestudēta Liepājas teātrī. Par gada scenogrāfu atzīts Mārtiņš Vilkārsis, novērtējot viņa darbu Valmieras drāmas teātra iestudējumā Valmieras drāmas teātrī.

Ar "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada kostīmu mākslinieks vai māksliniece" saņēma radošais tandēms "Mareunrol's" par darbu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra iestudējumā "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos". Komponists Jēkabs Jančevskis plūca uzvaras laurus kategorijā "Gada jaundarbs mūzikā" par sacerēto mūziku Dailes teātra iestudējumam "Brands".

Kategorijā "Gada gaismu vai video mākslinieks vai māksliniece" balvu saņēma Katrīna Neiburga par izveidoto video fonda "Initium" un režisores Poles izrādē "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums". Savukārt kategorijā "Gada horeogrāfe vai horeogrāfs, vai kustību māksliniece vai mākslinieks" uzvaras laurus plūca Kristīne Brīniņa par darbu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra iestudējumā "Hamlets".

Mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" un LTDS Teātra inovācijas balva piešķirta laikmetīgās mākslas telpai "Kurtuve" par pagaidu mājvietas došanu Valmieras drāmas teātrim. Savukārt bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balva piešķirta izrādei "Trīs sivēntiņi un vilks", kuru Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī iestudējusi režisore Paula Pļavniece.

LTDS sadarbībā ar Latvijas profesionālajiem teātriem, sabiedrisko mediju portālu "Lsm.lv" un Latvijas teātra katalogu "izrades.lv" no maija līdz novembrim rīkoja skatītāju simpātiju balsojumu, kurā teātra skatītāji varēja nobalsot par savu iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi.

Skatītāju simpātijas balsojumā par gada izrādi atzīts režisores Diānas Kaijakas iestudējums "Zēni nav meitenes" Dailes teātrī. Tāpat skatītāji novērtējuši aktrises Ievas Segliņas sniegumu Branda lomā Dailes teātra iestudējumā "Brands", atzīstot viņu par gada aktrisi. Teātra skatītāji gada aktiera godu piešķīruši Maksimam Buselam par Hamleta lomu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Hamlets".

Ar Kultūras ministrijas, Borisa un Ināras Teterevu fonda un Rīgas domes atbalstu "Spēlmaņu nakts" balvas šogad pasniedza 30.reizi. Apbalvošanas ceremoniju vadīja aktieris Gundars Āboliņš.

Ceremonijas radošo komandu veidoja režisore Laura Groza, scenārija autors Mārtiņš Meiers, scenogrāfs Vilkārsis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, muzikālais vadītājs Juris Vaivods, videomākslinieks "-8", kostīmu konsultante Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elza Leimane, videoklipu režisors un montāžas režisors Matīss Kaža un producente Ilona Matvejeva.

2022./2023.gada sezonas "Spēlmaņu nakts" žūrijas komisijā strādāja žūrijas komisijas priekšsēdētājs, teātra kritiķis Toms Čevers, teātra kritiķe Kitija Balcare, teātra kritiķe, interneta žurnāla "Satori" redaktore Anna Andersone, teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķis un laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls, aktrise Dace Bonāte un režisore, skatuves mākslas pasniedzēja Latvijas Kultūras akadēmijā Māra Ķimele.