Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa pagrabstāvā konstatē pelējumu

© Romāns KOKŠAROVS, MN

Šīs nedēļas laikā būvuzņēmēji turpina darbu pie Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas pagrabstāva telpu tīrīšanas darbiem (tajā skaitā attīrot no bojātajiem būvizstrādājumiem), jo, nepareizas būvdarbu secības rezultātā, pagrabstāva zonā konstatēta pelējuma sporu klātbūtne, informē Gunda Jauntēva, Jaunākā sabiedrisko attiecību speciāliste Sabiedrisko attiecību daļa.

Tas ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes Slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Pēc būvuzņēmēja pagrabstāva telpu tīrīšanas darbu pabeigšanas pagrabstāvā, Stradiņa slimnīca piesaistīs starp pusēm saskaņotus neatkarīgos ekspertus gan no "Rīgas Stradiņa universitātes", gan Valsts zinātniskā institūta "BIOR" laboratorijas, kas veiks papildus pārbaudes, lai noteiktu, vai minētajā zonā darbus var droši turpināt un pelējums pilnībā likvidēts.

Pagājušajā nedēļā teju pilnībā ziemas periodam tika nosegts jaunbūves perimetrs, kas nozīmē, ka uzsākti darbi, lai nodrošinātu atbilstošu klimatu ēkas iekšpusē, lai varētu turpināt darbus pie iekštelpu izbūves.

Būvfirmas SIA "Velve" PSKUS projekta direktors Valdis Koks informēja aģentūru LETA, ka patlaban minētās nepilnības jau ir novērstas, visas skartās detaļas ir demontētas un būvgruži no objekta ir izvesti. Tāpat būvobjektā ir veikta gaisa dezinfekcija un ir plānots to atkārtot vēlreiz. Turklāt, lai tiešām 100% pārliecinātos par situācijas novēršanu, kopā ar pasūtītāju "Velve" vienojusies par "BIOR" un RSU ekspertu piesaisti, lai būvobjektā noņemtu paraugus.

Vienlaikus Koks uzsvēra, ka šis pašlaik ir būvobjekts - tas nav nodots ekspluatācijā un nevar ietekmēt nedz slimnīcas esošos pacientus, nedz personālu. Koks pauda, ka "Velve" labi apzinās šī būvobjekta nozīmību un prasības, kas jāievēro, lai pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā tajā varētu uzturēt pacientiem un personālam drošu un sterilu vidi. Koks apliecināja, ka objekts tiks uzbūvēts un nodots ekspluatācijā, ievērojot visas šīs prasības.

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais