VIDEO: Sniega dēļ situācija uz Latvijas ceļiem šokē

© Gints Ivuškāns/ F64

Sniegputenis kā vienmēr atnācis negaidot. Tas izraisījis lielu haosu uz ceļiem Latvijā - tiek ziņots gan par nenotīrītiem ceļiem un ietvēm, gan par avārijām, kas notiek cita pēc citas.

Kāds mikroblogošanas vietnes "X" lietotājs dalījies ar video, kas piesaistījis daudzu lietotāju uzmanību. Tajā redzams, cik lielu haosu un avārijas situācijas uz ceļa izraisījusi snigšana.

Kā redzams video, nelielā ceļa posmā negadījumā cietušas vairākas automašīnas, dažas no tām grāvī.

"Esam prātīgi uz ceļiem," piebilst video autors.

Tāpat sociājos tīklos neviena vien sūdzība un novērojumi par situācijām uz ceļiem šodien.

"Nē, nu es saprotu, ka stihija un pēkšņs sniegs, bet ja plkst. 9 maģistrālās ielas - Deglava, Čaka, Pērnavas - neizskatās tīrītas VISPĀR, par ko mēs runājam?!"

"Pilni grāvji ar "ziemas riepas obligātas no 01.12"".

Savukārt atbildīgie dienesti - Latvijas Valsts Ceļi un Valsts policija - ar apskaužamu regularitāti šodien informē par avārijām uz ceļiem, kas vēl vairāk apgrūtina braukšanu.

"Uz Bauskas šosejas (A7, 56. km), Codes pagastā, noticis ceļu satiksmes negadījums. Satiksme pa vienu braukšanas joslu."

"Uz Vidzemes šosejas pie Rīdzenes (A2, 89. km) avarējis kravas auto, informē Satiksme ierobežota pa vienu joslu."

Tikmēr, jāpiebilst, ka “Latvijas Valsts ceļi” brīdina - rēķinies, ka ir ziema un sniegotie ceļi pēc snigšanas tiks notīrīti 3-24 stundu laikā.

Snigšanas laikā autoceļu uzturētāji veic valsts autoceļu tīrīšanu, bet, tā kā sniega kārta uz autoceļa veidojas nepārtraukti, ceļi paralēli tiek kaisīti arī ar sāli, kas neļauj piebrauktajam sniegam pārvērsties ledū.

Ceļi tiek tīrīti prioritārā secībā, jo lielāka satiksmes intensitāte, jo biežāk ceļus kopj. Jārēķinās, ka intensīvas snigšanas laikā ceļi ar vismazāko satiksmes intensitāti var būt īpaši grūti izbraucami, jo uz tiem uzturēšanas darbus veic tikai pēc tam, kad sniegs notīrīts uz visiem pārējiem valsts autoceļiem.

Vienu reizi notīrīt sniegu no visiem valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem izmaksā aptuveni 110 000 eiro, savukārt nokaisīt šos pašus ceļus ar reaģentu vienu reizi - aptuveni 97 000 eiro. Intensīvas snigšanas laikā vienas dienas ziemas uzturēšanas izmaksas valsts autoceļiem lēšamas līdz pat 500 000 eiro.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.