Nacionālā drošības padome: Pašvaldībām to teritorijās ir ļoti būtiska loma ikdienas funkciju turpināšanai arī apdraudējuma apstākļos

© MN

Pašvaldībām to teritorijās ir ļoti būtiska loma ikdienas funkciju turpināšanai arī apdraudējuma apstākļos, secināts trešdien notikušajā Nacionālās drošības padomē.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, padomē pārrunāta Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīva, ar kuru tiek rosināts pašvaldību domes priekšsēdētājam un izpilddirektoram noteikt pienākumu saņemt speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam.

Padomē secināts, ka visaptverošai valsts aizsardzībai ir nepieciešama vienota visu pārvaldes un iestāžu līmeņa iesaiste un līdzdalība valsts apdraudējuma draudu novēršanā.

Pašvaldībām to teritorijās ir būtiska loma ikdienas funkciju turpināšanai arī apdraudējuma apstākļos, vienlaikus spējot parūpēties par drošību un sniedzot atbalstu valsts aizsardzības pasākumiem, par padomē spriesto informēja Drēģeris.

Tāpat sanāksmes dalībnieki uzklausīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" un Iekšlietu ministrijas ziņojumus par robežapsardzības infrastruktūras izbūvi.

Padome uzklausīja ziņojumu par uzsāktajām darbībām, lai nākamajā gadā nodrošinātu robežapsardzības infrastruktūras tālāku pilnveidošanu visas robežas garumā ar Krieviju un Baltkrieviju.

Sanāksmes dalībnieki uzklausīja Valsts robežsardzes informāciju par aktuālo situāciju uz austrumu robežas. Padome atsevišķā sēdē izskatīs Aizsardzības ministrijas ziņojumu par robežas militārās aizsardzības attīstību un nodrošinājumu.

LETA jau rakstīja, ka Valsts prezidents ir parakstījis un nosūtījis izskatīšanai Saeimai likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts noslēpumu"" un likumprojektu "Grozījumi Pašvaldību likumā", kas nostiprina prasību turpmāk pašvaldību vadošajām amatpersonām likumā noteiktajā kārtībā iegūt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.