Lauksaimnieki kategoriski noraida piedāvāto kompromisa variantu palielināt PVN dārzeņiem, augļiem un ogām

© Oksana Džadana/f64

Tikšanās laikā ar ministru prezidenti Eviku Siliņu Latvijā lielāko lauksaimnieku organizāciju pārstāvji informēja, ka šobrīd valdības piedāvājums piemērot vairāk nekā divas reizes terminētu augstāku PVN likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām nozarei nav pieņemams risinājums.

Tikšanās piedalījās arī Finanšu ministrs Arvils Ašerādens un citi ministrijas pārstāvji.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons: "Diemžēl no Zemkopības ministrijas puses uz tikšanos bija "ieradusies" tikai šiltīte ar ZM valsts sekretāra vārdu. Lai gan pēc vairākkārtējiem aicinājumiem rast laiku ar mums tikties E. Siliņa un A. Ašerādens beidzot atrada iespēju, ir jāatzīst, ka neviens no tikšanās dalībniekiem nebija gatavs un arī nevēlējās pēc būtības mūs šodien uzklausīt un diskutēt. Līdz ar to šī brīža valdības kompromiss ir 12% PVN likme dārzeņiem, augļiem un ogām 2024.gadā.

Nenoliegšu, ka arī mēs esam apsprieduši vairākus kompromisa risinājumus, kādus varētu piedāvāt esošajiem koalīcijas partneriem, taču, diskutējot par tiem, esam sapratuši, ka nav un nevar būt kompromisu tur, kur tiek apdraudēta veselas nozares - dārzeņu, augļu un ogu audzēšana Latvijā!

"Pateicoties" politiķu īstermiņa domāšanai un nekompetencei, Latvijas lauksaimniekiem nāksies konkurēt ar citu valstu audzētāju, iespējams, nekvalitatīvāku un izmantošanai uzturā nedrošāku pārtiku.

Mēs esam atbildīgi par savu, savu bērnu un visas sabiedrības nākotni, tāpēc sakām kategorisku "nē" lēmumam, kas pavērs durvis ēnu ekonomikai. Valdības pārstāvjiem ir jāsaprot, ka ne tikai armijas militāro spēju stiprināšana, bet arī pārtikas ražošana, it īpaši šajos ģeopolitiskajos apstākļos, ir nacionālās drošības jautājums.

Tāpēc aicinām tuvāko 5 dienu laikā rast risinājumu un saglabāt samazināto 5% PVN likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām, pretējā gadījumā kādam no lēmumu pieņēmējiem būs jāuzņemas politiskā atbildība," informē "Zemnieku saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons.