Pagājušajā nedēļā Latvijā pieaugusi maksa par elektroenerģiju

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 4% un bija 104,33 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas palielinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Visās Baltijas valstīs nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 104,33 eiro par MWh, kas vienoti kāpa par 4%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Vienlaikus "Nord Pool" sistēmas nedēļas vidējā cena pieauga par 26%, sasniedzot vidēji 91,51 eiro par MWh.

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Polijā bija 105,25 eiro par MWh, Vācijā - 90,20 eiro par MWh, bet Austrijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 93,24 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu kāpumu galvenokārt veicināja gaisa temperatūra, kas bija zemāka par normu un palielināja patērētās elektroenerģijas daudzumu "Nord Pool" reģionā par 11%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Nokrišņu daudzums Ziemeļvalstīs turpināja samazināties, kas negatīvi ietekmēja ūdens pieteci un hidrorezervuāru aizpildījuma līmeni reģionā. Vienlaikus Baltijas valstīs cenu pieaugumu veicināja par 44% zemāka vēja izstrāde, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Tikmēr enerģijas plūsmas uz Baltiju saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9350 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9463 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 7% līdz 566 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 3% augstāks nekā nedēļu iepriekš, un tika patērētas 134 GWh. Lietuvā patēriņš pieauga par 5% līdz 252 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas patēriņš pieauga straujāk - par 11% līdz 180 GWh, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 11%, un kopā tika saražotas 300 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kāpa visstraujāk - par 70% līdz 130 GWh. Igaunijā izstrāde pieauga par 2% līdz 93 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā elektroenerģijas ražošana bija par 25% zemāka nekā nedēļu iepriekš jeb 77 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 97%, Igaunijā - 51%, bet Lietuvā - 30%. Baltijas valstīs tika saražoti 53% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.