Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Hosams Abu Meri aicina ikvienu vīrieti domāt tālredzīgi

© Dmitrijs Suļžics/MN

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) aicina ikvienu vīrieti domāt tālredzīgi, sekot savai veselībai un laikus veikt analīzes.

Veicinot vīriešu izpratni par nepieciešamību veikt regulāras veselības pārbaudes, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) šodien pulcējās valsts pārvaldes, veselības un kultūras nozares pārstāvji, lai nodotu priekšdziedzera jeb prostatas specifiskā antigēna (PSA) asins analīzes un parādītu, ka šis profilaktiskais izmeklējums ir ātrs un vienkāršs.

Kā aģentūrai LETA norādīja veselības ministrs, statistikas dati rāda, ka vīrieši par savu veselību aizdomājas tikai tad, kad parādās pirmās veselības problēmas. Tomēr viņš uzsvēra, ka vīrieša veselība ir ļoti svarīga, jo "tikai vesels vīrietis spēj parūpēties par sevi, par savu ģimeni un par savu valsti".

"Es pats jau vairākus gadus profilaktiski nododu šīs analīzes, jo man ir svarīga gan sava veselība, gan dzīves kvalitāte. Aicinu ikvienu vīrieti domāt tālredzīgi, sekot savai veselībai un laikus veikt analīzes. Tas nav sarežģīti - tās ir ļoti ātras un vienkāršas asins analīzes. Kungiem no 50 gadu vecuma, ar ģimenes ārsta nosūtījumu, šis pakalpojums pat ir bez maksas," sacīja ministrs.

RAKUS vadošo urologu pacientu plūsmas tendences novērojumu rāda, ka nākotnē priekšdziedzera jeb tā saucamais prostatas vēzis vīriešiem tiks atklāts arvien biežāk, un virsuzdevums būtu to diagnosticēt iespējami ātrāk, jo sūdzības parasti parādās tikai velīnās vēža stadijās. Tādēļ pareizais risinājums, sasniedzot 45 gadu vecumu, ir veikt regulāras veselības pārbaudes un ik gadu nodot priekšdziedzera jeb prostatas specifiskā antigēna (PSA) analīzes. Šīs izmeklējums tiek veikts, ņemot asins analīzes no vēnas.

Reizi divos gados, veicot PSA analīzes, var identificēt vēzi agrīnā un izārstējāmā stadijā.

PSA analīzes var veikt bez maksas ar ģimenes ārsta nosūtījumu 50 līdz 75 gadu vecumā un 45 līdz 50 gadu vecumā, ja priekšdziedzera vēzis ir bijis konstatēts asinsradiniekiem.

Savukārt jaunākiem cilvēkiem savam sirdsmieram RAKUS laboratorijā bez ģimenes ārsta nosūtījuma PSA analīze izmaksās 6,18 eiro, informē slimnīcā.

Slimnīcā skaidro, ka arī tad, ja vēzis tiks diagnosticēts, 30% gadījumu priekšdziedzera vēzi tikai novēro, jo tas ir lēni augošs. Savukārt, ja būs nepieciešama tūlītēja ārstēšana, RAKUS Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikā to ārstēs multidisciplinārā komandā, iespējams, mazinvazīvi jeb izmantojot saudzējošas operāciju metodes, lai saglabātu vīrieša dzīves kvalitāti.