Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Zināms, ko cilvēki visbiežāk cels svētku galdā

© MN

Lai arī pirmssvētku periodā iedzīvotāji visbiežāk iegādājas jau izsenis iemīļotus produktus, viņu iepirkumu groziņu saturs nereti liecina arī par vēlmi eksperimentēt ar garšām. Pēc "Maxima Latvija" datiem, vislielākais produktu pieprasījuma pieaugums, tuvojoties svētkiem, ir gaļai - iedzīvotāji valsts svētkos pamatēdienā visbiežāk iekļauj putnu gaļu: pīles vai kukurūzas cāļa gaļu, kam pieprasījums audzis vairākus desmitus reižu, informē "Maxima Latvija".

Lai svētku galds būtu pilnvērtīgs un sabalansēts, iedzīvotāji lielākoties izvēlas produktus no dažādām produkta kategorijām. Svētku galdā tiek celti gan uzturvielām bagāti produkti, gan veselīgas uzkodas, kā arī deserti un kūkas. Populārāko produktu vidū pirmssvētku laikā nemainīgi ierindojas arī augļi - zaļās vīnogas, mellenes, mandarīni un avokado.

"Tuvojoties valsts svētkiem, katrai ģimenei ir savas īpaši izlolotas tradīcijas kopīgai laika pavadīšanai, to starpā arī mielasta gatavošana, kas parasti raisa pozitīvas emocijas un saliedē paaudzes. Mūsu veikalu pircēju iepirkšanās paradumi liecina, ka ikviens šo nedēļas nogali vēlas padarīt īpašu, godinot valsts svētkus. Pircēji nereti izvēlas vietējo ražotāju produktus un gatavo svētku galdu gan ar pašgatavotiem pamatēdieniem, gan arī dažādām svētkiem raksturīgām uzkodām. Arī šogad, lai godinātu Latvijas dzimšanas dienu un svētki klātos katrās mājās, esam parūpējušies par dažādiem īpašiem un izdevīgiem piedāvājumiem jau iemīļotiem un Latvijas garšai raksturīgiem produktiem. Mūsu veikalu tīklā ir pieejami vairāk nekā 8000 produktu no vairāk nekā 400 vietējiem ražotājiem, un ikviens var atrast savu iemīļotāko," stāsta "Maxima Latvija" kategoriju vadības un iepirkumu direktors Edvīns Lakstīgala.

Gan ikdienā, gan svētkos Latvijas iedzīvotāji ir iecienījuši dažādus dārzeņus. Pieprasītākie dārzeņi valsts svētku laikā jau trešo gadu pēc kārtas ir garie gurķi. Populārāko dārzeņu 2. vietā ierindojas galviņkāposti, savukārt dārzeņu kategorijas goda pjedestālu noslēdz latviešu otrā maize - kartupeļi. Zīmīgi, ka iedzīvotāji nereti izvēlas arī tādus dārzeņus un garšaugus kā tomātus, lociņus un bietes - gan svaigā, gan vārītā, gan marinētā veidā.

Pieprasītāko svētku produktu vidū ir arī majonēze, avokado un gāzētie dzērieni. Tāpat arī bakalejas produkti ir vieni no iedzīvotāju iemīļotākajiem. Pēdējā gada laikā Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk papildina maltītes arī ar dažādām mērcēm - tomātu mērci, baltajām ķiploku vai majonēzes mērcēm.

Iedzīvotāji plāno ne tikai pirkumus svētku galdam, bet arī galda vizuālajam noformējumam un patriotisku sajūtu radīšanai. Ieskandinot valsts svētkus, "Maxima" veikalos ir pieaudzis pieprasījums pēc Latvijas svētku atribūtikas - svecēm, Latvijas karoga krāsas nozīmītēm, kā arī karodziņiem.