Kopšanas pabalstu "mūžīgajiem bērniem" plāno palielināt līdz 500 eiro

© Vladislavs Proškins/f64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nolēma rosināt iniciatīvu par kopšanas pabalsta paaugstināšanu bērniem ar pirmās grupas invaliditāti jeb tā dēvētajiem "mūžīgajiem bērniem" nodot Sociālo un darba lietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Par nodošanu komisijām vēl jālemj Saeimai.

Iniciatīvas autori biedrība "Zelta atslēdziņa" aicināja paaugstināt kopšanas pabalstu, pielīdzinot to valsts aprūpes namos strādājošiem aprūpētājiem. Tas nozīmē paaugstināt pašreizējo 313,43 eiro pabalstu, kas nav pārskatīts kopš 2019.gada, līdz 500 eiro.

Biedrība norāda, ka ar pabalsta paaugstināšanu "mūžīgo bērnu" vecāki varētu "kaut nedaudz uzlabot savu dzīvi". Iniciatīvas autoru ieskatā, tā būtu arī atbildīgas ģimenes politikas daļa, jo atbalstītu invalīdu aprūpi viņu ģimenēs.

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa komisijā klāstīja, ka ministrija nekad neesot noniecinājusi ģimenes, kuras pašas uzņēmušās rūpes par bērniem ar invaliditāti, norādot, ka iepriekšējo gadu laikā esot veikti virkne pasākumu, lai paplašinātu atbalstu gan bērniem ar invaliditāti, gan cilvēkiem ar invaliditāti.

LM pārstāve atzīmēja, ka pieaugušie cilvēki ar invaliditāti iedalās divās grupās - tie, kam ir invaliditāte no bērnības, un tie, kas invaliditāti ir ieguvuši pieaugušā vecumā, taču šīm abām mērķa grupām kopš 2019.gada pabalsts esot atšķirīgs. Apmēram 2000 "mūžīgo bērnu" pabalsts tika palielināts, bet pārējiem 13 000, kuri arī ir ar īpašās kopšanas vajadzību, pabalsts netika palielināts un ir saglabājies 213 eiro apmērā.

LM ieskatā, esot nepieciešams sagatavot savādāku īpašās kopšanas novērtēšanas gradāciju, lai pabalstu varētu piešķirt atšķirīgā apjomā. Pēc Celmiņas vārdiem, visi cilvēki neesot vienādi kopjami - ir cilvēks, kas ir guļošs, nereaģē uz apkārtējiem, nesaprot laiku un telpu, un ir cilvēks, kas sēž ratiņkrēslā ar mobilām rokām, kājām, bet patlaban visiem ir vienāds pabalsts, kura atšķirība ir tikai tajā, kad invaliditāte iestājusies. LM uzskata, ka virzīt priekšlikumu par pabalsta pārskatīšanu var tikai tad, kad ir sagatavots piedāvājums par citādu īpašās kopšanas nepieciešamības novērtēšanu.

Opozīcijas deputāti Edmunds Zivtiņš (LPV) un Edgars Putra (AS) pauda, ka, neredz, ka nepieciešamā nauda būtu tik liela, lai nevarētu atrast finansējumu nākamā gada budžetā.