Valsts kontrolei lūdz izvērtēt Krišjāņa Kariņa VIP lidojumu izmaksu pamatotību

© Dmitrijs Suļžics/MN

Saistībā ar izskanējušo informāciju par bijušā premjerministra Krišjāņa Kariņa komandējumiem izmantotajām privātajām lidmašīnām, Apvienotais saraksts vērsies Valsts kontrolē ar lūgumu izvērtēt privāto lidmašīnu īres un izmaksu pamatotību.

Apvienotais saraksts medijiem vēsta: "

Kā zināms, iepriekšējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir daudzkārt izmantojis privātu aviokompāniju pakalpojumus. Nodokļu maksātājiem tas izmaksājis vairāk nekā 600 000 eiro. Lai sabiedrība gūtu pilnīgu pārliecību par budžeta līdzekļu taupīgu un racionālu izmantošanu, APVIENOTĀ SARAKSTA deputāti iesniedza pieprasījumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai, aicinot atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Vai valdība savām vajadzībām ir izmantojusi privātu aviokompāniju pakalpojumus arī iepriekš? Lūdzam sniegt pārskatu par laika posmu no 2019. gada 1. janvāra līdz šim brīdim.
2. Cik lidojumu ir veikti, izmantojot privātas aviokompānijas?
3. Kādi ir bijuši to galamērķi?
4. Kāds ir bijis pasažieru skaits katrā reisā?
5. Kas ir bijuši šie pasažieri?
6. Kādas ir bijušas šo pakalpojumu izmaksas?
7. Kāds ir bijis katra lidojuma ekonomiskais pamatojums?
8. Vai šobrīd ir spēkā līgumi par šādu pakalpojumu veikšanu?
9. Vai, būdama Ministru prezidente, esat izmantojusi privātu aviokompāniju pakalpojumus?
10. Vai atzīstat šādu praksi par samērīgu un budžeta līdzekļus taupošu?

Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē, kur pieprasījums tika skatīts, atbildes no Siliņas pārstāvjiem pēc būtības netika gūtas, tieši pretēji, tika mēģināts izvairīties no informācijas sniegšanas.

Uzskatot, ka sabiedrībai ir tiesības būt pilnīgi informētai un drošai par nodokļu maksātāju līdzekļu racionālu un taupīgu izlietošanu, APVIENOTĀ SARAKSTA Saeimas deputāti vērsušies Valsts kontrolē, aicinot iespējami drīzā laikā veikt pārbaudi par bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa laikā veikto VIP lidojumu lietderības un izmaksu pamatotības izvērtējumu.

Saeimas deputāts Edvards Smiltēns:

“Dārgu un ekskluzīvu pakalpojumu izmantošana savu personisko ērtību apmierināšanai un nevēlēšanās par to informēt sabiedrību liecina tikai par augstprātību un aroganci. Izskatās, ka daži budžeta līdzekļus sākuši uzskatīt par savējiem.”

"

Svarīgākais