Rostovskis: Latvijas ekonomiku var attīstīt nevis ar budžeta pārdali vai Eiropas fondiem, bet ar privātām investīcijām

© Gints Ivuškāns/f64

“Faktiski mums ir tāda pārdales ekonomika - PSRS 2.0. Līdz ar to prasmes politiķiem un ierēdņiem ir tik, cik noformēt dokumentus un kā pareizi aizpildīt Excel tabulas, bet ar šīm prasmēm mēs joprojām esam viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā,” savu viedokli TV24 raidījumā “Naudas cena” izsaka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

Rostovskis, komentējot budžetu kā spoguli politiskajai domai, atsaucas uz Rīgas Ekonomikas augstskolas ekonomikas nodaļas vadītāja Mortena Hansena teikto, ka “ja Latvijas ekonomikas struktūra būtu tada, kā Lietuvā, mums būtu apmēram 3 miljardi vairāk naudas”.

“Pēdējos 20 gadus Latvijas politika, augstākā ierēdniecība, fokusējas uz ekonomikas attīstību, domājot, kā pārdalīt Latvijas budžetu un kā pārdalīt Eiropas fondu naudu. Faktiski tāda pārdales ekonomika - PSRS 2.0. Līdz ar to prasmes politiķiem un ierēdņiem ir tik, cik noformēt dokumentus un kā pareizi aizpildīt Excel tabulas, bet ar šīm prasmēm mēs joprojām esam viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā. Jabūt citam fokusam,” uzskata Rostovskis.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents tic, ka Latvijas ekonomiku var attīstīt ar privātām investīcijām gan vietējām, gan ārvalstu, līdzīgi kā to dara lietuvieši un igauņi, kuriem ir lielākas investīcijas un audzis eksports.

“Mums ir vajadzīga daudz labāka birokratija, draudzīgāka priekš uzņēmējdarbības, finanšu pieejamība. Mēs maksājam 0.8 % vairāk par kredītiem nekā lietuvieši un iaguņi, mums ir vajadzīga adaptīvāka pieeja darbaspēka pieesaistei, labāki un gudraki nodokļi. Ja fokusētos nevis uz pārdales ekonomiku, bet uz ekonomiku, kas rada un piesaista investīcijas, mums ekonomika augtu daudz straujāk,” raidījumā saka Rostovskis.