Latvijas pašvaldību savienība nevērtēs situāciju Rēzeknes domē

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijas pašvaldību savienība (LPS) nevērtēs situāciju Rēzeknē un nevienas pašvaldības mēra rīcību, intervijā aģentūrai LETA sacīja LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Viņš uzsvēra, ka LPS nav pašvaldību pārraudzības un kontroles iestāde. Šo funkciju veicot atbildīgā ministrija, kura arī pieņemot attiecīgus lēmumus.

"Mēs pat neapkopojam informāciju, kā pašvaldības veic vienu vai otru autonomu funkciju. Ja ministrs nāk ar paziņojumu par jebkuras pašvaldības vadītāja atstādināšanu, un to esam teikuši arī iepriekš, ka ļoti īsā laikā tam jābūt apstiprinātam ar tiesas lēmumu, tad tas ir tiesiski," skaidroja Kaminskis.

Viņš uzskata, ka, ja tiesa kādā gadījumā izlemtu ko citu, tad ministram būtu jāzaudē amats.

Kaminskis uzsvēra, ka lēmums par mēra atstādināšanu noteikti ir jāpamato ar argumentiem.

"Mūsu rīcībā katrā ziņā nav šādas informācijas, ne šādas kapacitātes, lai analizētu. Pēc būtības tas nav mūsu uzdevums, mēs aizstāvam savu biedru intereses. Katrā ziņā arī iepriekš, atstādinot pašvaldību vadītājus no pienākumu pildīšanas, tam sekojošie tiesu lēmumi visos gadījumos nav bijuši viennozīmīgi," piebilda LPS vadītājs.

Organizācija aizstāv kopējo pašvaldību likumisko ietvaru un nodrošinājumu, intereses, nevis kādas pašvaldības iekšējās lietas, viņš skaidroja.

Taču LPS uzdevums esot mācīt arī pašus pašvaldību budžeta plānotājus, organizējot sanāksmes par nākamā gada budžetu, kur pieaicināti Finanšu ministrijas pārstāvji, arī ministri.

Regulāri notiekot sociālo darbinieku, bāriņtiesu, izpilddirektoru un pašvaldību vadītāju apmācīšana.

Kā ziņots, 2.novembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) parakstīja rīkojumu par Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") atstādināšanu par nozīmīgiem pārkāpumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka Rēzeknes domes priekšsēdētājs tiek atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, vadot domes darbu un atbildot par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību. Attiecīgie pārkāpumi, kā arī tas, ka domes priekšsēdētājs nav sniedzis faktos balstītu, patiesu, salīdzināmu, saprotamu un pilnīgu informāciju par pašvaldības finansiālo stāvokli un par pašvaldības budžeta sagatavošanu un izpildi, liecina par domes priekšsēdētāja nespēju pildīt savus pienākumus, uzskata Bērziņa.

Rēzeknes domes valdošā politiskā partija "Kopā Latvijai", kuru vada Bartaševičs, izplatījusi paziņojumu, kurā pauž vēlmi panākt domes atlaišanu un jaunas pašvaldības vēlēšanas nākamajā gadā, kurās partija ir apņēmusies startēt.

Partijas "Kopā Latvijai" valde uzskata, ka vienīgā pareizā reakcija uz Bartaševiča atstādināšanu no Rēzeknes domes koalīcijas deputātu puses esot paātrināt domes atlaišanas procesu un gatavoties ārkārtas vēlēšanām.

Šomēnes nav notikušas divas Rēzeknes pilsētas domes sēdes, jo uz tām nav atnākuši valdošās koalīcijas deputāti.

Saeima ar likumu var atlaist domi, ja tā nav spējīga pieņemt lēmumus saistībā ar to, ka trijās domes kārtējās sēdēs pēc kārtas nepiedalās noteiktais skaits deputātu (kvorums). Ja uz atkārtotu domes sēdi deputāti nav ieradušies pietiekamā skaitā, sēdes vadītājam jāinformē par to vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Savukārt Bērziņa pēc Rēzeknes pašvaldības apmeklējuma aicināja Rēzeknes domes deputātus atsākt darbu vai nolikt deputātu mandātus.

Ministre aģentūrai LETA pauda, ka pašlaik esot grūti saprotama iedzīvotāju ievēlēto deputātu rīcība, neapmeklējot domes sēdes. Ja deputāti atsakās pildīt savus pienākumus, viņiem būtu jānoliek deputātu mandāti, ļaujot šo amatu ieņemt nākamajiem, kuri ir vēlēšanu sarakstā un vēlas strādāt.

Viņa atzina, ka, nenotiekot trīs domes sēdēm, ir iespējams rosināt Saeimai lemt par domes atlaišanu, taču tas nav jādara obligāti, ja pašvaldība ir spējīga turpināt sniegt pakalpojumus un funkcionēt.

Bērziņa aģentūrai LETA pēc Rēzeknes apmeklējuma vērtēja, ka pašvaldība un tās administrācija esot gatava strādāt. Pašvaldības struktūru vadītāji un izpilddirektors apliecinājuši, ka turpinās savu darbu, līdz ar to pakalpojumu sniegšana netiks pārtraukta, kā arī tiks nodrošināta darba algu izmaksa pašvaldības darbiniekiem.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.