Trešdaļā komandējumu Kariņš devies ar privātajām lidmašīnām; vidēji viens reiss izmaksājis vairāk par 34 tūkstošiem eiro [papildināts 16:20]

© MN

Iepriekš tika vēstīts, ka Krišjānis Kariņš, būdams premjera amatā, komandējumos bieži devies nevis ar pieejamiem regulārajiem aviosatiksmes reisiem, bet gan īrējis veselu lidmašīnu ar apkalpi. Šobrīd nepārbaudītajām ziņām gūts apstiprinājums.

Par to savā "X" kontā, pievienojot atbildi no Valsts kancelejas, vēsta Edvards Smiltēns: "Oficiāli saņemta atbilde "Apvienotais saraksts" jautājumam par “Jaunā Vienotība” ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa jauno praksi - privāto lidmašīnu īrēšanu. Trešā daļa no visiem lidojumiem veikta nevis pērkot vietu regulārajā avioreisā, bet visu lidmašīnu. Valsts budžets sedzis izdevumus 613 830 EUR apmērā par 18 lidojumiem. Vidēja vienam lidojumam tērēti 34 101 EUR."

LETA ziņo: VK vadītājs norāda, ka AS pieprasījumā minētajā laika posmā no 2019.gada janvāra līdz 2023.gada septembrim Ministru prezidenta vadītā delegācija, dodoties ārvalstu komandējumos, izmantojusi regulāros avioreisus 35 pārlidojumos un 18 speciālo lidojumu pakalpojumus.

Starp speciālo reisu galamērķiem bija arī Beļģija, Slovēnija, Vācija, Francija, Portugāle, Lielbritānija, Slovākija, Nīderlande, Dānija, Čehija, Polija un Moldova, un pasažieru skaits Kariņa kā premjera laika delegācijā bija no piecām līdz deviņām personām.

Citskovskis savā vēstulē cita starpā skaidro, ka šādi reisi bija nepieciešami, lai arī komplicētas loģistikas apstākļos būtu iespējams vienlaikus apmeklēt gan pasākumus Latvijā, gan pārstāvēt savu valsti ārvalstīs.

No Citskovska vēstules secināms, ka Ministru prezidenta funkciju nodrošināšanai speciālos reisus savulaik izmantojuši arī citi premjerministri.

Siliņa savā atbildē Saeimas Pieprasījumu komisijai cita starpā akcentē Ministru prezidenta lomas ārpolitikā palielināšanos. Nepieciešams veicināt starptautisko atbalstu Latvijas interesēm, kā arī vienlaikus nodrošināt iespēju pēc iespējas ātrāk atgriezties atpakaļ Latvijā, skaidro valdības vadītāja.

Paredzēts, ka Saeimas Pieprasījumu komisija AS pieprasījumu šajā jautājumā skatīs trešdien, 15.novembrī, plkst.9.

Kā ziņots, AS savā paziņojumā atsaucās uz informāciju, ka Kariņš 2023.gadā vairākkārt izmantojis privātu aviokompāniju pakalpojumus. Opozīcijas partija prasīja situācijai skaidrojumu, "lai sabiedrība gūtu pilnīgu pārliecību par budžeta līdzekļu taupīgu un racionālu izmantošanu".

AS novembra sākumā iesniegtajā dokumentā prasīja, vai valdība savām vajadzībām ir izmantojusi privātu aviokompāniju pakalpojumus arī iepriekš, lūdzot sniegt pārskatu par laika posmu no 2019.gada 1.janvāra. Partiju apvienība vēlējās noskaidrot, cik lidojumu ir veikti, izmantojot privātas aviokompānijas, kādi ir bijuši to galamērķi, kāds ir bijis pasažieru skaits katrā reisā, kas ir bijuši pasažieri un kādas ir bijušas šo pakalpojumu izmaksas.

Kā vēstīja "Latvijas Avīze", Kariņš 2023.gadā līdz valdības maiņai vairākas reizes ārvalstu vizītēm izmantojis speciālos reisus jeb privāto lidsabiedrību pakalpojumus.

Svarīgākais