Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

"Velns ir detaļās". Elksniņš komentē prezidenta ieceri pašvaldību vadībai sniegt pielaidi valsts noslēpumam

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieceri prasīt pašvaldību vadošajām amatpersonām pielaidi valsts noslēpumam nav iespējams komentēt, kamēr tā nav ieguvusi likumprojekta formu, jo "velns ir detaļās", aģentūrai LETA pauda Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš.

Viņš norādīja, ka pašvaldību likumā pašlaik ir reglamentēta pašvaldību deputātu ievēlēšana, kārtība, kādā deputāts kļūst par domes priekšsēdētāju, kā arī kārtība, kas un kādā kārtībā var atlaist domes priekšsēdētāju un domi. Tādēļ, lai ieviestu Valsts prezidenta ieceri, būs nepieciešami grozījumi arī pašvaldību likumā.

Politiķa skatījumā, ja ar likumu nosaka par pienākumu saņemt pielaidi valsts noslēpumam pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem, tad pielaide valsts noslēpumam būtu jāpiešķir visiem pašvaldību deputātiem, jo pašvaldību domes pieņem lēmumus balsojot. Daugavpils mērs skaidroja, ka domes priekšsēdētājs nevar nākt uz domes sēdi ar lēmumprojektu un lūgt deputātus par to balsot, neatklājot lēmuma saturu un aizbildinoties, ka tas ir slepens.

Nevienā Eiropas valstī pašvaldību deputātiem nav paredzēts saņemt pielaidi valsts noslēpumam, norādīja pašvaldības vadītājs. Viņš izteica minējumu, ka līdztekus pašlaik noteiktajām noslēpuma kategorijām varbūt tikšot ieviests kāds "pašvaldību noslēpums", jo līdz šim neesot redzēts valsts noslēpums, kas attiektos uz pašvaldībām.

Kā ziņots, Valsts prezidents Rinkēvičs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka neilgi pēc valsts svētkiem rosinās izmaiņas attiecīgajos likumos, kas regulē pielaides valsts noslēpumam. Pēc prezidenta paustā, tas ir saistīts gan ar ģeopolitisko situāciju, gan ar valsts un civilās aizsardzības plānošanu.

"Rosināšu noteikt kā obligātu valsts noslēpuma pielaides prasību pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem, tādā veidā būtiski uzlabojot sadarbību starp pašvaldībām un par valsts drošību, aizsardzību un iekšlietām atbildīgajām institūcijām," pauda Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka grozījumi tiks sagatavoti un, iespējams, skatīti kādā no Saeimas sēdēm pēc 18.novembra.