Koalīcija atbalsta Rinkēviča ideju par pielaidi valsts noslēpumam pašvaldību vadītājiem

© Kaspars Krafts/f64

Koalīcija kā pareizu virzienu vērtē Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča rosinājumu par pašvaldību atbilstību pielaidei valsts noslēpumam krīzes situācijās, pirmdien žurnālistiem pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Valsts prezidents Rinkēvičs paziņojis, ka darbam pie civilās aizsardzības noteiktiem aspektiem pašvaldību vadītājiem nepieciešamas pieejas tiesības valsts noslēpumam.

Valsts prezidenta priekšlikums tiks sīkāk vērtēts, kad attiecīga likumdošanas iniciatīva tiks saņemta parlamentā un nodota skatīšanai Saeimas komisijām, norādīja Ministru prezidente Siliņa, klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) un "Progresīvo" Saeimas deputāts Atis Švinka.

Koalīcija šo ideju kopumā vērtē kā pareizu virzienu, jo būtu likumsakarīgi, ka par civilās krīzes risināšanu atbildīgajiem ir šādas pielaides, pauda "Jaunās vienotības" politiķe.

Zaļo un zemnieku savienības ministrs Melnis pauda, ka atbalstītu šādas iniciatīvas nodošanu vērtēšanai komisijām, lai izvērtētu argumentus.

"Progresīvo" deputāts Švinka norādīja, ka šādai Rinkēvičai iniciatīvai ir pamats un politiķi būs gatavi virzīties uz priekšu ar darbu pie tās komisijās.

Kā ziņots, pašvaldību struktūrās ir jābūt cilvēkiem, kuri saņēmuši pielaidi valsts noslēpumam darbam krīzes gadījumā, uzsvēra Valsts prezidents Rinkēvičs TV24 raidījumā "Dienas personība".

Viņš atzīmēja, ka pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem, izpilddirektoriem, kuri strādā civilās aizsardzības komisijās, sadarbojas ar Iekšlietu un Aizsardzības ministriju struktūrvienībām ir jāiepazīstas ar zināmu informācijas apjomu, kas attiecas uz valsts noslēpumu.

Valsts prezidents kliedēja priekšstatu, ka pašvaldību vadītāji iepazīsies ar pilnīgi visiem valsts noslēpumiem. Pēc Rinkēvičs paustā, tā tas nebūs, jo pielaide attieksies uz tiem noslēpumiem, kas skar pašvaldību vadītāju darbu.

"Daudzi bažījas par valsts pielaides saņemšanas procesa nedemokrātiskumu un necaurspīdīgumu. Valsts noslēpuma pielaides tiek rūpīgi vērtētas. Ja personai pielaide tiek atteikta, tas tiek izskaidrots. Personai ir tiesības pārsūdzēt valsts drošības iestādes lēmumu tiesā, kas vērtē visus apsvērumus," sacīja Valsts prezidents.

Rinkēvičs norādīja - ja kādam šķiet, ka ar viņu centīsies politiski izrēķināties, arī tā nav taisnība, jo process ir uz faktiem un juridiski korekti balstīts. Prezidents klāstīja, ka viens otrs pašvaldību vadītājs sācis paust satraukumu, ka pielaidi nedabūs, taču to nevar zināt.

Valsts prezidents sacīja, ka pēc valsts svētkiem viņš aicinās parlamentu diskutēt par nepieciešamību noteikt prasību saņemt pielaidi valsts noslēpumam pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem, lai tie varētu pildītu savus pienākumus.

Svarīgākais