Vēstniece: Maldinoša satura izskaušanā nozīmīga loma ir saskaņotībai nacionālā līmenī

© Vladislavs PROŠKINS, MN

Maldinoša vai nepatiesa satura izskaušanā nozīmīga loma ir ne tikai sadarbībai starp partneriem un starptautiskām organizācijām, bet arī ciešai saskaņotībai nacionālā līmenī, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) speciālo uzdevumu vēstniece Baiba Braže.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, pirmdien un otrdien, 14.novembrī, vēstniece piedalās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konferencē "Dezinformācijas apkarošana - demokrātijas stiprināšana, veicinot informācijas integritāti".

Vēstniece pārstāvēja Latviju paneļdiskusijā par starpvaldību koordināciju cīņā ar dezinformāciju. Pēc Bražes paustā, lai sasniegtu sabiedrības uzticēšanos, liela loma ir institūciju spējām savu mērķauditoriju uzrunāt stratēģiski, ar faktos balstītu, ticamu publisko komunikāciju. Viņas ieskatā, ļoti svarīga ir pārredzama pieeja dezinformācijas identificēšanai, tai skaitā proaktīvai saziņai un auditorijas iesaistīšanai.

Konferencē tika skatīti efektīvi risinājumi nepatiesas vai maldinošas informācijas mazināšanai, jaunākie pētījumi par mākslīgā intelekta iesaisti dezinformācijas apkarošanā, kā arī jautājumi par maldinoša satura riskiem attīstības palīdzības projektos un tradicionālo plašsaziņas līdzekļu lomu informatīvajā telpā.

Konferences satura veidošanā iesaistīts OECD maldinoša satura un dezinformācijas resursu centrs, kas ir platforma labās prakses un pieredzes apmaiņai ne tikai dezinformācijas apkarošanā, bet arī medijpratības, sabiedrības izglītošanas un informatīvās telpas risku novēršanas jautājumos.