Reģionālās televīzijas grauj LTV7 reitingus

Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanāla jaunākie reitingi liecina: februārī, kad tā programmā iekļāva reģionālo televīziju (TV) veidoto saturu, LTV7 piedzīvojis pamatīgu reitingu kritumu. Reģionālo TV programma ierindojusies 96. vietā.

Tā sestdienās LTV7 ēterā, kad tiek pārraidīta reģionālo TV programma, no pulksten 19.30 februārī bijis milzīgs skatītāju kritums. Janvārī šajā laikā LTV7 bija 23 tūkstoši skatītāju, februārī – vien 16 tūkstoši.

Ceturtdien Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome aicināja uz diskusiju reģionālo TV pārstāvjus un mediju ekspertus, lai pārrunātu pusotra mēneša ilgās sadarbības rezultātus. "Reģionālo TV veidotais saturs lieliski parāda tādu kā nācijas diagnozi, kas nav bezcerīgs projekts. Veiksmīgs variants būtu šo programmu iekļaut LTV Novadu ziņās, kuras ir interesantākas nekā Panorāma," uzskata režisors Gints Grūbe.

Savukārt rakstniece Māra Svīre ir neizpratnē par LTV7 programmu, kurā ir iekļauta reģionālo TV programma. Viņa televizoru skatās Rīgas apraides reģionā un nesaprot, kāpēc tā saucamajos logos, kas atvēlēti vietējām TV, viņai jāskatās triju TV veidots saturs. "Kas tas par vinegretu ir Rīgā, kur rāda Ogres, Jēkabpils un Jūrmalas televīzija?" vaicāja rakstniece.

Savukārt G. Grūbe piesauca slaveno tantes Bauskā piemēru, kura ir visnotaļ izglītota sieviete, tomēr neorientējas sarežģītās situācijās, bet interesējas par notikumiem, tāpēc sižeti jāveido uzskatāmi un saprotami. "Tantes Bauskā fenomens būtu jāatdzīvina reģionālo TV veidotajā saturā. Nereti ir sajūta, ka šie raidījumi un sižeti tiek montēti pašmācības ceļā," apgalvo režisors.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene Neatkarīgajai neslēpj, ka TV skatās reti, taču pāris reizes ir redzējusi reģionālo TV veidoto programmu. "Skatījos Rīgas reģiona apraidē. Domāju, ka daži raidījumi varētu nebūt aktuāli visai Latvijai, jo, manuprāt, viņiem vajadzēja dot astoņas digitālās frekvences, lai katrs raida savu programmu," ir pārliecināta I. Circene. Attiecībā par zemajiem reitingiem viņa saka: "Reitings nav īsts rādītājs reģionālajām TV. Viņiem pa visu Latviju nekad nebūs augsti reitingi, jo tolaik, kad viņi raidīja kā vietējās TV, reitingi bija labi.

Svarīgākais