Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Neskatoties uz sarežģītiem būvdarbiem, Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas dienas stacionārs turpina darbu

© Vladislavs Proškins/f64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" (LOC) Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšanas darbi tuvojas noslēgumam un no 21.novembra sāksies pārbūves sarežģītākā fāze, vienlaikus stacionāram turpinot strādāt un sniegt pakalpojumus līdzšinējam pacientu skaitam, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Gundega Vārpa.

Personāla darba un nepieciešamo procedūru pārplānošanas rezultātā stacionāra darbalaiks tiks pagarināts līdz plkst.18, nodrošinot pakalpojumus visiem pacientiem, kam tie paredzēti, jeb vairāk nekā 70 pacientiem dienā, kā arī ambulatorās ķīmijterapijas un mērķterapijas injekcijas, tāpat kā iepriekš.

Vārpa norāda, ka Ķīmijterapijas dienas stacionāra atjaunošana plānots pabeigt 2024.gada janvāra beigās, modernizējot ārstniecības bloku un kopējam gultasvietu skaitam pieaugot par 33%. Austrumu slimnīca aicina pacientus sekot savam pierakstu kalendāram un neaizmirst atcelt vizīti, ja kādu iemeslu dēļ uz to nav iespējams nokļūt.

Atgādinājuma mobilajās īsziņās tiks norādīts tālruņa numurs, pa kuru var atcelt vizīti arī tad, ja apstākļi pēdējā brīdī neļauj ierasties dienas stacionārā.

Kopš šā gada jūnija notiek aktīvi Austrumu slimnīcas LOC Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšanas un pārbūves darbi. Projekta īstenošanas rezultātā dienas stacionārā plānots izveidot par 33% vairāk guļkrēslu, kas atbildīs mūsdienu standartiem, būs ērti un īpaši pielāgoti konkrētā ārstniecības profila pacientiem. Tādējādi dienas stacionāra guļkrēslu skaits no esošajiem 50 pieaugs līdz 69, personālam - ārstiem, māsām un atbalsta darbiniekiem - tiks nodrošināti atbilstoši darba apstākļi mūsdienīgi un funkcionāli aprīkotās telpās, bet apmeklētājiem būs pieejamas plašākas un ērtākas koplietošanas telpas.

LOC Ķīmijterapijas dienas stacionāra onkoloģe ķīmijterapeite Alinta Hegmane skaidro, ka palielinoties gan onkoloģisko pacientu skaitam, gan efektīvas ārstēšanas iespējām, Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšana bija un ir aktuāla. Īpaši būtiski, ka šie darbi notiek, nepārtraucot un nesamazinot nepieciešamās ķīmijterapijas procedūras pacientiem.

Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšana notiek 585,6 kvadrātmetru platībā. Sevišķa uzmanība stacionāra atjaunošanā tiek pievērsta epidemioloģisko prasību pastiprinātai izpildei, lai zāļu terapijas saņemšanas process šai īpašajai pacientu grupai būtu drošs, kā arī tam, lai pacienti un personāls justos labi un tiktu ievērots diskrētums. Projekta realizācijas gaitā tiks izveidoti darbam ērtāki māsu posteņi, kas būs aprīkoti ar modernām medicīnas tehnoloģiju iekārtām un risinājumiem. Projekts paredz dažādus ergonomiskus un funkcionālus telpu savienojumus, kas nepieciešamības gadījumā ļaus operatīvi sniegt palīdzību, skaidro Vārpa.

Paredzams, ka līdz ar atjaunotajām telpām un palīdzības sniegšanas iespēju pieaugumu Austrumu slimnīcai būs nepieciešami arī papildu darbinieki vajadzīgās ārstēšanas un aprūpes kapacitātes nodrošināšanai.

Ķīmijterapijas dienas stacionāra telpu paplašināšanas un atjaunošanas projekta īstenošanā, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, tiek investēti 2,52 miljoni eiro.

Valstiski būtiska ir šā gada 19.aprīļa Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē izskatītā un tālāk virzītā iecere par LOC operāciju bloka izveidi, kas nepieciešama, lai īstenotu onkoloģisko pacientu ārstēšanas kapacitātes stiprināšanas projektu, kā arī nodrošinātu operāciju zāļu rezervi un valsts gatavību neatliekamās medicīnas situāciju pārvaldē ar vienlaicīgi lielu cietušo skaitu. Plānotās investīcijas LOC infrastruktūrā un medicīnas tehnoloģijās pārsniedz 27 miljonus eiro, piesaistot ERAF finansējumu.