Atliek krējuma izstrādājuma vārda meklēšanu

Latviešu valodas aģentūras un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas iniciatīva atrast nosaukumu krējuma izstrādājumam cietusi neveiksmi. Piena pārstrādātāji secinājuši, ka valodnieku pārspriedumi par krējumeli, greili un taupkrējumu nav efektīvi, tāpēc krējuma izstrādājuma vārda meklējumi atlikti uz nenoteiktu laiku.

"Nekur nav jāsteidzas, jo Eiropa prasa jauno nosaukumu piena produktiem, kuru sastāvā ir augu tauki, ieviest līdz 2012. gada 1. septembrim. Tieši tāpēc ideja par krējuma izstrādājuma nosaukuma meklēšanu ir pilnībā atlikta," Neatkarīgajai stāsta Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Latviešu valodas aģentūra dažu mēnešu laikā sarīkoja tautas ideju konkursu par jaunvārda priekšlikumiem un balsojumu par populārākajiem variantiem. "Terminoloģijas komisijā nenolēmām pieņemt kādu vārdu, kuru varētu lietot krējuma izstrādājuma vietā. Vienojāmies pieņemt lēmumu, ka šāds priekšlikums nāks no Zemkopības ministrijas, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības un Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnologiem," teic Terminoloģijas komisijas priekšsēdētāja Valentīna Skujiņa.

Tautas balsojumā par jauno krējuma izstrādājuma nosaukumu bija iesniegtas 50 idejas. Latviešu valodas aģentūras apkopotie dati liecina, ka balsošanā piedalījās 3257 cilvēki, no kuriem lielākais atbalsts bija vārdiem greilis, puskrējums, augu tauku krēms, krējumelis un maldkrējums.

Svarīgākais