Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Novembra beigās Rīgā koncertēs “Rammstein” līderis Tils Lindemans

© publicitātes foto

“Arēnā Rīga” 30. novembrī ar jaunu šovprogrammu uzstāsies leģendārās grupas “Rammstein” balss Tils Lindemans. Tas būs viņa pirmais solo koncerts Rīgā sava projekta starptautiskās koncerttūres ietvaros.

Par Tila Lindemana uzstāšanos Rīgā, jāatzīst, - vairs īsti neticējās. Viņa soloprojekta “Till Lindemann” koncertam latvju galvaspilsētā vajadzēja notikt jau 2022. gada janvārī, taču to nācās pārcelt kovida ierobežojumu dēļ. Kā nākamais koncerta norises datums tika pieteikts 18. novembris, taču… “No mums neatkarīgu iemeslu dēļ esam spiesti paziņot par Till Lindemann “Ich hasse Kinder Tour 2022” turnejas pārcelšanu uz 2023. gada rudeni,” ziņoja organizatori. Ir klāt 2023. gada rudens, un ir klāt arī Dzelzs Tila koncerts, turklāt šajā gadījumā defekts (koncerta pārcelšana) pat var izrādīties par efektu, jo burtiski nupat, nupat, 3. novembrī, klajā nāca Lindemana albums “Zunge”.

Noklausoties šo ripuli, vēlme novembra pēdējā dienā doties uz arēnu kļūst tikai lielāka. Lai gan mūzikas autori, protams, ir citi (dzirdētākie - Sky van Hoff, arī Olsen Ivoltini), arī “Zunge” iekļautais skaņu materiāls ir vāciski, turklāt industrializētas metālmūzikas manierē, varbūt tikai mazliet, mazliet vieglāks. Tādas skarbās dziesmas kā “Uber Meer”, “Lecker” un “Du hast kein Herz”, tāpat arī “Sport frei” un “Schweiss”, gluži labi piestāvētu arī “ramšteiniešiem”. Ir gan arī daži slābani gabali, taču no tiem nav/nebija pasargāts arī “Rammstein”. Protams, tik ugunīgs šovs pilnīgi noteikti nav gaidāms, taču vispār - nav ne vainas arī “Till Lindemann”.

Savu soloprojektu Tils aizsāka vēl 2013. gadā - kopā ar zviedru “death metal” leģendu, producentu un multiinstrumentālistu Pēteru Tegtgrēnu (“Hypocrisy”, “Pain”). Jaunā grupa “Lindemann” sāka vairāk attīstīties, kad “Rammstein” kolektīvs paņēma radošo pauzi, un muzikāli tas bija “Rammstein” vokāls ar “Pain” industriālo skanējumu. Klajā nāca divi lieliski albumi “Skills In Pills” (2015) un “F & M” (2019), taču diemžēl 2020. gadā abu grandmūziķu ceļi šķīrās, un Lindemans turpina kā “Till Lindemann”.

Arī viņa projekta pašreizējā sastāvā esošie nav nekādi iesācēji. Piemēram, basģitārists Denijs Loners desmit gadus sabijis “Nine Inch Nails” rindās, piestājis arī “A Perfect Circle” un vēl dažās pazīstamās brigādēs, savukārt bundzinieks Džo Lecs ilgus gadus spēlējis “Combichrist” un citās labās

blicēs utt., b et ej nu zini, kādā sastāvā uz šejieni atbrauks Lindemans. Lai gan albums “Zunge” liek būt savos spriedumos piesardzīgam (kas tas par baisu vācu šlāgeri, kas dzirdams dziesmas “Selbst verliebt” beigu daļā?!), taču - Lindemans ir Lindemans.

Jāatgādina, ka vācu mākslinieka projekts iepriekš izlaidis vairākas populāras dziesmas, kā arī videoklipus ar provokatīvu saturu. Piemēram, tādi video darbi kā “Mathematik”, “Steh auf”, “Ich weiß es nicht”, “Knebel” savākuši vairāk nekā 65 miljonu skatījumu interneta vietnē “YouTube”. Nesen tika prezentēta “Till Lindemann” jaunākā dziesma “Sport frei”, kuras videoklipa zemteksts ir saistīts ar savulaik Vācijas Demokrātiskajā Republikā jeb VDR valdošo dopinga sistēmu, kas gādāja par šīs valsts sportistu uzvarām.

Oficiālais mākslinieka koncerttūres starts tiks dots 8. novembrī “Quarterback Real Estate Arēnā” Leipcigā. Pēc tam sekos desmit koncerti Vācijas pilsētās, kā arī Čehijā, Slovākijā, Polijā, Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Beļģijā, Lielbritānijā, Nīderlandē un Francijā. Rīgas koncertā Tils izpildīs savus populārus skaņdarbus, kā arī prezentēs jaunās dziesmas, bet precīzāku “setlisti” varēs zināt pēc minētā Leipcigas