Būtiski pieaudzis Latvijā reģistrēto apdraudēto unikālo IP adrešu skaits

© f64.lv, Edmunds Brencis

Latvijā šogad septembrī reģistrētas 224 181 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālas IP adreses, kas ir par 14,6% vairāk nekā 2022.gada septembrī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Tostarp unikālajām IP adresēm visbiežāk šogad septembrī reģistrētas konfigurācijas nepilnības - 46 007 gadījumi, bet kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 3118 gadījumi.

Vienlaikus 693 incidenti reģistrēti kā ielaušanās mēģinājumi, 208 gadījumi reģistrēti kā krāpšana, 203 gadījumu bija pakalpojuma pieejamības traucējumi, 175 incidenti reģistrēti kā informācijas vākšana, 21 gadījumā bijušas kompromitētas iekārtas, bet seši gadījumi reģistrēti kā kaitīgs saturs.

Pērn septembrī reģistrētas 195 641 apdraudētas unikālās IP adreses.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais