Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Lursoft": Latvijā desmit mēnešos reģistrēts par 1,7% vairāk jaunu uzņēmumu

© pixabay.com

Latvijā šogad desmit mēnešos reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sasniedzis 7471, kas, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir pieaugums par 1,7%, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

ostarp oktobrī reģistrēti 750 jauni uzņēmumi, kas ir par 24 uzņēmumiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 2,8% mazāk nekā 2022.gada oktobrī.

Oktobrī reģistrēto jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 6,68 miljoni eiro.

Lielākā daļa jeb 90,4%, no visiem oktobrī reģistrētajiem uzņēmumiem bija sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA). Vairāk nekā puse no tām jeb 412 ir mazkapitāla SIA, kas nozīmē, ka to pamatkapitāls ir mazāks par 2800 eiro. Vēl bez SIA oktobrī reģistrēti 58 individuālie komersanti, sešas ārvalsts komersantu filiāles, trīs pilnsabiedrības, divas kooperatīvās sabiedrības un pa vienai zemnieku saimniecībai, zvejnieku saimniecībai un individuālajam uzņēmumam.

Dati arī liecina, ka no visiem 750 jaunajiem uzņēmumiem, kas reģistrēti oktobrī, 50,4% gadījumos to dalībniekam šis ir pirmais uzņēmums.

Gandrīz puse no visiem oktobrī reģistrētajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, bet vēl 16,1% - Pierīgā. Savukārt starp pārējiem reģioniem lielākais jauno uzņēmumu skaits pagājušajā mēnesī reģistrēts Vidzemē, liecina "Lursoft" dati. Vidzemē oktobrī reģistrēti 90 jauni uzņēmumi. No tiem lielākā ir Cēsu novadā reģistrētā SIA "ND koks" ar 4500 eiro pamatkapitālu. Uzņēmuma īpašnieki vienādās daļās ir Nauris Palsis un Baiba Palse, kuriem šis ir pirmais uzņēmums.

Pamatkapitāla apjoma ziņā lielākais jaunais uzņēmums oktobrī ir SIA "Avenue Property 3" ar 2,642 miljonu eiro pamatkapitālu, kuru izveidojusi šogad augustā reģistrētā SIA "Avenue Property 2". Jaunais uzņēmums izveidots, atdalot daļu no SIA "Jaunā Teika Ausma". "Lursoft" dati liecina, ka "Avenue Property 3" patiesais labuma guvējs ir Lietuvas pilsonis Arvīds Avulis. Uzņēmējam patiesā labuma guvēja statuss reģistrēts septiņos Latvijas uzņēmumos, tostarp SIA "Teikums" un SIA "Alfa Construction".

Oktobrī vēl viena uzņēmuma pamatkapitāls pārsniedza vienu miljonu eiro - nekustamo īpašumu jomā strādājošā SIA "Cinevilla" izveidojusi SIA "Dzintaru prospekts 19" ar 2,4 miljonu eiro pamatkapitālu. Jaunreģistrētās kompānijas patiesie labuma guvēji ir Krievijas valstspiederīgais Pāvels Revenko un Inese Alberte. Kamēr Revenko šobrīd kā patiesais labuma guvējs reģistrēts 14 uzņēmumos, Alberte ir patiesā labuma guvēja 30 uzņēmumos. To vidū ir SIA "VEF kvartāls", SIA "Stats Energo" un daudzi citi uzņēmumi.

Oktobrī lielākais uzņēmums ārpus galvaspilsētas ir Dienvidkurzemes novadā reģistrētais SIA "Zivju sēta" ar 51 500 eiro pamatkapitālu, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Jaunajam uzņēmumam ir trīs dalībnieki - Velta Maiga Iesalniece (20%), SIA "Konsultatīvā sabiedrība "Conventus"" (20%) un SIA "ECLO" (60%). Savukārt "Zivju sētas" patiesajam labuma guvējam Aivaram Blūmiņam (patiesā labuma guvēja statuss reģistrēts piecos uzņēmumos) pastarpināti caur "ECLO" pieder arī SIA "Zivjaudzētava Gavieze". Atšķirībā no "Zivju sētas", kuras juridiskā adrese atrodas Dienvidkurzemes novada Gaviezes pagasta "Zivjaudzētava Gavieze", vairumtirdzniecības uzņēmums "Zivjaudzētava Gavieze" atrodas Rīgā, Šķūņu ielā 19.

Dienvidkurzemes novadā oktobrī kopumā reģistrēti 12 jauni uzņēmumi, kas no visām pašvaldībām pagājušajā mēnesī ir 14. augstākais rādītājs.

Otrs lielākais jauno uzņēmumu skaits aiz Rīgas pagājušajā mēnesī reģistrēts Mārupes novadā. "Lursoft" pētījuma dati atklāj, ka šajā Pierīgas teritorijā oktobrī reģistrēti 30 uzņēmumi, no tiem četri ir ar ārvalstu kapitālu. Divi lielākie Mārupes novada jaunreģistrētie uzņēmumi oktobrī ir SIA "Smart-CR" un SIA "Rida Invest". Abiem pamatkapitāls ir 3000 eiro.