Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs par deinstitucionalizācijas projektiem: Tā ir gan valsts, gan pašvaldību atbildība

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 3.novembrī Rīgas pilī tikās ar labklājības ministru Uldi Auguli, lai pārrunātu sociālās iekļaušanas un nodarbinātības politikas jautājumus, tostarp finansējumu deinstitucionalizācijas projektiem, kā arī jautājumu saistībā ar minimālo ienākumu slieksni, vēsta prezidenta kanceleja.

Tikšanās laikā Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka teju visur savu reģionālo vizīšu laikā izskan bažas par deinstitucionalizācijas projektu turpmāko finansēšanu pēc 2014.-2020.gada Eiropas Savienības (ES) finanšu plānošanas perioda. Tādēļ ir svarīgi nodrošināt izveidoto pakalpojumu turpināšanu, apzinoties, ka tā ir gan valsts, gan pašvaldību atbildība. Šobrīd dažas pašvaldības ir aktīvas ar savu finansējumu, savukārt citās līdzfinansējumu neizdodas rast. Rezultātā pastāv atšķirības iedzīvotājiem pieejamo pakalpojumu klāstā un kvalitātē dažādos reģionos.

Tāpat liels izaicinājums pašvaldībām ir sociālo pakalpojumu sniegšanas turpināšana pēc ES fondu perioda beigām. Lai gan turpmākajā fondu periodā līdzekļi arī būs pieejami, taču tikai jauniem pasākumiem, nevis esošo uzturēšanai.

Puses arī pārrunāja nodarbinātības politikas jautājumu, kas ietver darbaspēka pieejamību, darbinieku veselības stāvokli, piemērotas prasmes, kā arī iekļaujošu darba vidi.