Lidostas "Rīga" jaunajam terminālim jābūt gatavam 2028.gadā

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Lidosta "Rīga" ir izsludinājusi starptautisku konkursu jaunā termināļa būvniecībai, kurā būvniecības izmaksas tiek lēstas 167 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA pavēstīja VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" pārstāvji.

Lidostas pārstāvji informē, ka iepirkuma mērķis ir izvēlēties būvnieku, kurš uzbūvēs lidostas "Rīga" pasažieru termināļa jauno ēku, bagāžas apstrādes un šķirošanas kompleksu, jaunus piebraucamos ceļus, daudzstāvu autostāvvietu un lidostas savienojumu ar dzelzceļa projekta "Rail Baltica" staciju.

Iepirkuma dokumentācijā minēts, ka lidosta "Rīga" termināļa pārbūves darbu ietvaros paredzēts veikt esošā pasažieru termināļa publiskās daļas, tostarp reģistrācijas zāles, drošības kontroles, bagāžas saņemšanas un ielidošanas zāles paplašināšanu uz austrumiem no esošā termināļa kompleksa, paplašinājuma bagāžas apstrādes sistēmai izbūvi, esošā termināļa E, F un D sektoru pārbūvi, ceļu un stāvvietu risinājumu, tostarp jaunas estakādes izlidošanas līmenī un daudzstāvu autostāvvietas izbūvi, pazemes tuneļa bagāžas savienojumam ar "Rail Baltica" stacijas ēku izbūvi.

Tāpat lidostas pārstāvji norāda, ka pretendentu minimālajam katra gada neto apgrozījumam trīs iepriekšējo gadu laikā ir jābūt vismaz 60 miljoniem eiro un jāspēj uzrādīt stabili finanšu un saimnieciskās darbības rādītāji. Vienlaikus prasības izvirzītas arī būvniecības pieredzei - pretendentiem būs jāpierāda, ka pēdējo gadu laikā viņi kā galvenie līguma izpildītāji ir spējuši izbūvēt noteiktu būvapjomu līdzīga tipa objektos.

Tiks vērtēts arī, kāda ir būvnieka pieredze ceļu, ielu, laukumu un tiltu būvniecībā vai pārbūvē, pieredze darbā ar būves informācijas modeli (BIM) un iespēja piesaistīt kvalificētu un pieredzējušu speciālistu komandu, kas uzņemas atbildību par visu būvdarbu procesu vadību.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2023.gada 13.decembris.

Sākt jaunā termināļa būvdarbus paredzēts 2024.gada trešajā ceturksnī, bet būvdarbus plānots pabeigt 2028.gada beigās. Paredzēts, ka būvniecība notiks vairākos etapos un tā, lai lidosta "Rīga" visu būvniecības laiku varētu strādāt pilnā apjomā.

Vienlaikus lidostas pārstāvji vēsta, ka 24.novembrī notiks Atvērto durvju dienas ieinteresētajiem pretendentiem. Tajā piedalīsies jaunā termināļa projektētāji - piegādātāju apvienība "One Works, Sintagma, Vektors T" no Itālijas, kā arī lidostas "Rīga" projekta vadības grupa. Pasākuma dalībnieki varēs iepazīties ar izstrādāto būvprojektu un tā risinājumiem, kā arī saņemt atbildes uz jautājumiem pirms piedāvājumu iesniegšanas.

LETA jau rakstīja, jaunā termināļa projektētais būvapjoms ir 45 000 kvadrātmetru, bet būvniecības izmaksas lēstas 167 miljonu eiro apjomā.

Projekts tiks finansēts, piesaistot līdzekļus no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB), citām starptautiskām finanšu institūcijām un kredītiestādēm.Tāpat ar būvnieku paredzēts slēgt starptautiskās inženierkonsultantu organizācijas FIDIC Dzeltenās grāmatas līgumu, un projektam plānots sasniegt ilgtspējas sertifikāta BREEAM "Excellent" līmeni.

Jau vēstīts, ka pērn lidostā "Rīga" tika apkalpots kopumā 5,381 miljons pasažieru, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika apkalpoti 2,353 miljoni pasažieru, taču par 31% mazāk nekā 2019.gadā, kad lidostā tika apkalpoti 7,798 miljoni pasažieru.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Svarīgākais