Iznākusi grāmata par Latvijas neatkarības atjaunošanu

Vēsturnieks, Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputāts Arnoldu Bērzs veicis pētījumu par mūsu tautas sarežģīto ceļu uz Latvijas neatkarības atjaunošanu un tām sabiedriskajām organizācijām, kas pretdarbojās Latvijas Tautas frontes 2. kongresā pieņemtās programmas realizācijai.

Tas izdots grāmatā “Sarkanie burbuļi, kuras atvēršanas svētki notiks 18. martā, Liepājas muzejā.

Pretvalstisko sabiedrisko aktivitāšu hronika 1988 – 1998, kur autors apkopojis dokumentus un liecības par šo pretvalstisko organizāciju darbību. Vārdos nosaukti visi tie, kas, padomju impērijai grūstot, atjaunotajā Latvijas valstī zaudēja savas privilēģijas un izmisīgi cīnījās par komunisma dogmu saglabāšanu. Daudzi no viņiem šobrīd netraucēti darbojas valsts un pašvaldību, kā arī ES struktūrās.

A. Bērzs grāmatas priekšvārdā raksta: „Atgādināt pret latviešu tautu vērstās sabiedriskās aktivitātes šodien ir aktuāli tāpēc, ka interfrontes mantinieki cīņu turpina jaunās formās un latvieši Latvijā, salīdzinot ar pirmajiem neatkarības gadiem, daudzējādā ziņā savas iekarotās pozīcijas ir zaudējuši. (..) Šīs grāmatas uzdevums – izsekot, kā risinājusies un attīstījusies Latvijā dzīvojošo sveštautiešu sabiedriskā kustība par sava valdošā un privileģētā stāvokļa saglabāšanu un atjaunošanu krievu padomiskās impērijas sabrukuma laikā un pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.”

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais