Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Vai atkal būs otrā mājsēde?

© Pixabay

Tuvojoties vēsam laikam, aktivizējas dažādas slimības, tajā skaitā arī koronavīruss. ASV jau pieņēmušas lēmumu atjaunot Covid-19 pandēmijas laikā ieviestos drošības pasākumus. Pieaugot saslimstībai ar koronavīrusu, tiks lemts par vīrusa ierobežošanas pasākumiem arī citās valstīs, tajā skaitā Latvijā.

Latvijā pie vairāku veikalu ārdurvīm jau parādās plakāti ar brīdinājumiem un ieteikumiem ievērot visus piesardzības pasākumus un neapmeklēt veikalus, ja ir aizdomas par saslimšanu vai ir bijis kontakts ar Covid-19 slimnieku. Pasaules veselības organizācijas eksperti izsaka drūmas prognozes, jo vismaz trešdaļai pasaules iedzīvotāju pastāv risks inficēties ar jauno omikrona paveidu «Pirola». Cilvēkiem koronavīrusu infekcijas tiek reģistrētas visu gadu, īpaši rudenī un ziemā. Tie var izraisīt gan elpceļu iekaisumu, gan smagas slimības ar nopietnām komplikācijām, piemēram, pneimoniju un nieru mazspēju, un pat nāvi. Jaunais omikrona paveids var izraisīt dažiem cilvēkiem agrāk nepieredzētas slimības pazīmes, piemēram, ādas izsitumus, vājumu, apātiju un strauju spēka zudumu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru, klepu, iekaisušu kaklu, aizliktu degunu.

«Pirola» celms pirmo reizi tika konstatēts Dānijā 24. jūlijā un Apvienotajā Karalistē augusta beigās. Šis vīrusa paveids jau ir konstatēts vairāk nekā 15 valstīs, to vidū Austrālijā, Kanādā, Francijā, Vācijā, Portugālē, ASV, Spānijā un Kanādā.

ASV Nacionālais veselības institūts uzskata, ka ģenētisko izmaiņu dēļ ir iespējams, ka šis variants ir lipīgāks par savu priekšteci pat tiem, kuri jau ir vakcinēti pret Covid-19 vai arī to pārslimojuši.

Pēc zinātnieku domām, «Pirola» īpaši apdraud cilvēkus, kuri jau ir inficējušies ar vīrusu vai ir vakcinēti. Tas ir izturīgāks pret zālēm, jo ir liels skaits mutāciju. Tāpat kā citiem koronavīrusa celmiem, kas pašlaik ir visizplatītākie, «Pirola» simptomi ir līdzīgi saaukstēšanās gadījumiem.

Vairāki aptaujātie iedzīvotāji atzina, ka ir nobažījušies par koronavīrusa atgriešanos, jo uztraucas ne tikai par savu veselību, bet arī darbu un ienākumiem. Vieni baidās no ierobežojumiem, jo mājsēdes laikā nevar strādāt attālināti, savukārt citi nevēlas, lai atkārtotos ierobežojumi sabiedriskajās vietās. Cilvēki joprojām dalās divās nometnēs - vakcinētie un nevakcinētie. Uzrunāto iedzīvotāju noskaņojums ir pesimistisks, viņu vidū jūtama spriedze un neziņa par nākotni. Daļa cilvēku uztraucas par komandantstundas ieviešanu, kad atkal varētu būt aizliegums bez iemesla vakarā un nakts stundā būt ārpus savām mājām.

Covid-19 vakcīnas Latvijā ir pieejamas joprojām, savukārt gripas vakcīnas būs oktobrī. Šobrīd netiek rekomendēta pilnīgi visas sabiedrības vakcinācija, bet lielākais akcents tiek likts tieši uz riska grupām - senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, sociālās aprūpes centru iemītniekiem un personālu, veselības aprūpes speciālistiem, cilvēkiem ar novājinātu imunitāti un viņu kontaktpersonām, grūtniecēm.

SPKC speciālisti atgādina, ka augšējo elpceļu infekciju vīrusi galvenokārt izplatās ar sīkiem pilieniem, kas rodas, inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī ar rokām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Vislielākais inficēšanās risks pastāv, atrodoties vienā telpā ar slimu cilvēku, kurš šķauda vai klepo, kā arī pieskaroties dažādiem priekšmetiem, kuriem pirms tam pieskāries slimais cilvēks. Īpaši bieži tas notiek sabiedriskās vietās vai sabiedriskajā transportā, piemēram, satverot atbalsta stieņus vai sēdekļu rokturus sabiedriskajā transportā, durvju rokturus, kāpņu margas, grozu un ratiņu rokturus veikalos, ūdens krānus, rotaļlietas bērnudārzos un tamlīdzīgi.

Lai mazinātu riskus sev un apkārtējiem inficēties ar augšējo elpceļu infekcijām, SPKC speciālisti rekomendē vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas, izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus. Ļoti būtiski ir rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Gadījumos, kad parādās slimības pazīmes, nepieciešams izvairīties no došanās sabiedrībā - jāpaliek mājās un jākonsultējas ar ārstu.