Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā gadiem ilgi darbojas vairākas nelegālas cigarešu rūpnīcas

© pexels.com

Latvijā strauji pieaug viltoto cigarešu ražošanas apjomi sasniedzot 4,4 % no kopējā cigarešu tirgus, tas izriet no pētījumu aģentūras Nielsen Faktiskā cigarešu patēriņa ziņojuma (“Empty Packs Survey”) par 2023.gada 2.ceturksni, kas publicēts šī gada septembrī.

Kā norādīja uzņēmuma „JTI Baltic“ korporatīvo attiecību un komunikācijas vadītājs Latvijā Viesturs Liepkalns: „Lai arī kopumā nelegālais cigarešu tirgus kopš 2020.gada 4.ceturkšņa ir samazinājies no 22.4% līdz 15.2% (2023.gada 3.ceturksnis), kas izskaidrojams ar saprātīgu nodokļu politiku un valsts institūciju aktīvo rīcību nelegālā tirgus apkarošanā, tomēr jaunākais pētījums parāda, ka Latvijā strauji turpina pieaugt tieši viltoto cigarešu ražošanas apjomi.“

Straujo pieaugumu pamatā nodrošina vairākas nelegālās rūpnīcas Latvijas teritorijā, no kurām dažas darbojas jau gadiem. Lai arī Latvijā nepastāv legāli darbojošās tabakas produktu rūpnīcas, taču nelegāli strādājošās rūpnīcas nodrošina ar viltotas izcelsmes produkciju arī citas ES valstis, it īpaši Lietuvu un Igauniju, kur šāda apjoma ražošana nepastāv.

Uzņēmums lēš, ka kopumā tikai šo nelikumīgo fabriku darbības dēļ Latvijas valsts ik gadu zaudē vismaz 12 miljonus eiro nodokļu ieņēmumos, turklāt šīs fabrikas apdraud sabiedrības veselību un drošību, izvairoties no kvalitātes kontroles un drošības standartiem.

Kopumā šogad valsts budžetā kontrabandas un viltoto cigarešu ražošanas dēļ varētu tikt nodarīti zaudējumi vismaz 45 milj. EUR apmērā. Neskatoties uz stingriem robežšķērsošanas ierobežojumiem, joprojām lielākie nelegālās izcelsmes cigarešu apjomi tiek ievesti no Baltkrievijas, to īpatsvaram sasniedzot 75,5%.

Pētījumā tika analizētas 25 Latvijas pilsētas un secināts, ka lielākais nelegālo cigarešu īpatsvars konstatēts Daugavpilī (41,9%), Krāslavā (31%), Talsos (23,5%), Salaspilī (22%) un Ogrē (20%). Rīgā, lai arī konstatētais nelegālo cigarešu īpatsvars ir zemākais valstī un sastāda 13,3%, ir augstākais viltojumu īpatsvars - 2,2% jeb puse no kopējā viltoto cigarešu skaita.

Uzņēmumu pārstāvošā nozares asociācija „Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienība“ norāda, ka pārstāvošie uzņēmumi aktīvi iesaistās šī jautājuma risināšanā un cieši sadarbojas ar tiesībsargājošajām institūcijām, tajā skaitā ar operatīvās informācijas apmaiņu un kvalifikācijas celšanu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, lai ierobežotu kontrabandas un nelegālo tabakas fabriku darbību. Vienlaicīgi asociācija uzskata, ka nepieciešams stingrs valdības atbalsts Iekšlietu ministrijai, Finanšu ministrijai un to padotības institūcijām, lai vērstos pret nelikumīgām tabakas aprites darbībām.

Ņemot vērā vairāku veikto sabiedrības domas aptauju datus par sabiedrības pieaugošo vēlmi iegādāties nelegālas izcelsmes tabakas produktus, ir svarīgi nodrošināt stabilu un pārskatāmu akcīzes nodokļa politiku tabakas izstrādājumiem, lai būtiski nepalielinātu akcīzes nodokļa likmes, kas vēl vairāk palielinātu cigarešu kontrabandistu peļņu un samazinātu ieņēmumus valsts budžetā.

Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienība uzskata, ka, sagatavojot nākamā gada valsts budžetu, būtu nepieciešams pieturēties pie valdības apstiprinātā akcīzes nodokļa pieauguma plāna turpmākajiem gadiem, lai neradītu papildus riskus cigarešu kontrabandas un nelegālā tirgus attīstībai un nodrošinātu valsts budžeta ieņēmumu pieaugumu,“ norādīja asociācijas valdes loceklis Anrijs Matīss.