Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Starp Baltijas valstīm Latvijā ir viszemākais neapliekamais minimums

© Pexels.com

Šobrīd starp Baltijas valstīm Latvijā ir viszemākais neapliekamais minimums - 500 eiro, kamēr kaimiņvalstīs būtiski augstāks - Lietuvā 625 eiro un Igaunijā - 654 eiro, aģentūru LETA informēja finanšu konsultāciju uzņēmuma SIA "Grant Thornton Baltic" pārstāvji.

"Grant Thornton Baltic" aicina līdz ar minimālās algas palielināšanu atgriezt dienaskārtībā jautājumu par neapliekamā minimuma sliekšņa celšanu, jo tas sniegtu lielāku ieguvumu mazo algu saņēmējiem un arī darbadevējam, nekā tikai minimālās algas celšana..

"Grant Thornton Baltic" partneris Raitis Logins norāda, ka minimālās algas celšana par 80 eiro pēc būtības neuzlabos dzīves situāciju mazā atalgojuma saņēmējiem, bet nozīmēs lielāku nodokļu slogu darbu devējiem.

"Tāpēc, ja vēlamies palīdzēt šai sabiedrības daļai, tad būtu svarīgi palielināt neapliekamā minimuma slieksni, lai tas ir konkurētspējīgs ar Igauniju un Lietuvu. Abas šīs valstis to pārskatīja pēdējā laikā. Latvija konkurē Baltijas līmenī, un šobrīd mums turpina būt augstākie darbaspēka nodokļi. Neapliekamā minimuma slieksnis nav paaugstināts kopš 2020.gada," norāda Logins.

Par 700 eiro minimālo algu darba ņēmējs saņems 601 eiro neto. Uz rokas saņemtā atalgojuma starpība ar patreiz noteikto minimālo algu būs 58 eiro (543 eiro šobrīd). Ja paaugstinātu minimālo ienākumu līdz Lietuvas līmenim - 625 eiro, tad izmaksa darba ņēmējam būtu 626 eiro mēnesī, kas būtu par 82 eiro vairāk nekā šobrīd. Šis ieguvums būtu jūtamāks pie pēdējā gada inflācijas un dzīves dārdzības, norāda Logins.

Salīdzinājumam Lietuvā no 2023.gada minimālā alga ir paaugstināta līdz 840 eiro, bet neapliekamais minimums minimālajai algai ir 625 eiro. Igaunijā no šī gada minimālā alga ir 725 eiro mēnesī, neapliekamais minimums - 654 eiro, bet no 2025.gada minimuma slieksni plānots palielināt līdz 700 eiro.

Ņemot vērā darbaspēka trūkumu un dzīves dārdzības pieaugumam, samazinās to darba ņēmēju īpatsvars, kas saņem minimālo algu un mazāk, atgādina Logins. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem vēl pirms dažiem gadiem to īpatsvars bija ap 20% jeb katrs piektais iedzīvotājs darbaspējīgā vecumā. Pērn to skaits jau samazinājās līdz 16% jeb aptuveni 120 000 iedzīvotāju.

"Grant Thornton Baltic" Baltijā darbojas jau 30 gadus, un ir viens no vadošajiem finanšu konsultāciju uzņēmumiem, kas specializējies revīzijas, grāmatvedības, nodokļu, juridisko un finanšu konsultāciju un vērtēšanas jomā Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ar vairāk nekā 200 darbiniekiem un 2600 klientiem. Latvijā tas darbojas kā SIA "Grant Thornton Baltic". Pasaulē "Grant Thornton" ir sestais lielākais finanšu konsultāciju uzņēmumu tīkls ar vairāk nekā 720 birojiem 130 valstīs.