Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

NEPLP: Katra atsevišķa sankcijām pakļauta krievu mūziķa skaņdarba atskaņošanas Latvijas radiostacijās izvērtēšana nav paredzēta likumdošanā

© Pexels.com

Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) nav tiesību iejaukties Latvijā krieviski raidošo radiostaciju lēmumos par noteiktas mūzikas atskaņošanu, komentējot diskusijas par sankcijām pakļauto Krievijas mūziķu daiļrades atskaņošanu Latvijā, aģentūrai LETA norādīja padomē.

Pagājušajā nedēļā cilvēki tviterī apsprieda, kāpēc radiostacija "Skonto+" atskaņo Krievijas izvērstā kara Ukrainā atbalstītāja Grigorija Ļepsa dziesmas. Kā zināms, Ļepss kopš 2019.gada ir iekļauts arī Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

Izvērtējot spēkā esošo regulējumu, NEPLP konstatēja, ka saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu tai nav tiesību iejaukties elektroniskā plašsaziņas līdzekļa redakcionālajā darbībā, programmu un raidījumu veidošanā, kamēr vien elektroniskais plašsaziņas līdzeklis darbojas likuma ietvaros.

Padome norāda, ka šobrīd Latvijā nav noteikts konkrētu skaņdarbu saraksts, kurus elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem būtu aizliegts atskaņot, tostarp sankcijas netiek noteiktas arī attiecībā uz autortiesībām kā atsevišķu īpašuma tiesību veidu.

Kā aģentūrai LETA norādīja biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) pārstāve Ieva Kolmane, AKKA/LA kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir pārtraukusi jebkādu autoratlīdzību izmaksu gan Krievijas, gan Baltkrievijas autoriem, tādējādi nodrošinot Latvijas, Eiropas Savienības un citu valstu noteikto sankciju ievērošanu pret Krieviju, Baltkrieviju un atsevišķām šo valstu fiziskajām un juridiskajām personām.

Taujāta, ko iesākt ar raidorganizācijām, kuras atskaņo krievu vai baltkrievu mākslinieku mūziku, Kolmane atzīmēja, ka raidorganizāciju repertuārs ir redakciju ziņā.

Kā vēstīts, Ļepsu savā melnajā sarakstā iekļāvusi arī Lietuva, pamatojoties uz aizdomām par viņa sakariem ar noziedzīgo pasauli.

ASV Finanšu ministrija jau 2013.gadā noteica sankcijas pret Ļepsu par viņa saistību ar "Eirāzijas noziedzīgo sindikātu "Brālīgais loks". Pēc Lietuvas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošās informācijas, iespējams, Ļepss pildījis kurjera funkcijas, nododot dažādām personām naudu no šī grupējuma līderiem.

Savā melnajā sarakstā Ļepsu iekļāvusi arī Ukraina un Izraēla.