Pētījums: 53% aptaujāto produktu iegādāties pelēkajā tirgū izvēlas dēļ finansiālā ieguvuma

© pixabay.com

Pelēkais tirgus beztabakas nozarē sasniedz līdz pat 28%, ceturtdien pētījuma "Latvijas beztabakas produktu nozare: ietekme uz ekonomiku, produktu pelēkā tirgus apjoms un lietotāju paradumi" prezentācijā sacīja tā autors Arnis Sauka.

Atkarība no beztabakas produkta pelēkā tirgus apjoms ir no 24,2% līdz 28,3%, secināts pētījumā. Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aplēses liecina, ka pelēkā tirgus apjoms beztabakas nozarē ir ap 30%.

Sauka skaidroja, ka pētījumā ar pelēko tirgu definēts tas beztabakas produktu apjoms, kuru var iegādāties "no rokas", internetā vai ārpus Latvijas reģistrētos interneta veikalos.

Pētījumā secināts, ka beztabakas produktu iegādē pelēkajā tirgū nav atšķirības starp vīriešiem un sievietēm. Nedaudz vairāk kā pārējā Latvijā pelēko tirgu izmanto Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji, kā arī iedzīvotāji ar zemākiem ienākumiem.

Sauka stāstīja, ka 48% aptaujāto pētījumā atzinuši, ka pelēkās tirdzniecības vietas ir ļoti viegli atšķirt no legālajām. Kā galveno iemeslu, kāpēc izvēlas produktu iegādāties pelēkajā tirgū, 53% aptaujāto minējuši finansiālo izdevīgumu. Savukārt kā iemeslu pirkt produktu legālajā tirgū 44% minējuši kvalitāti.

Pētījumā atklāts, ka galvenie iemesli pelēkā tirgus izvēlei ir arī e-cigarešu aromātu un garšu aizliegums, nesodāmības sajūta, vieglā pieejamība, augstākas cenas legālajā tirgū, apjomi, ko drīkst iegādāties vienā iepakojumā.

Saukas veiktajā pētījumā secināts, ka 22,5% Latvijas iedzīvotāju lieto beztabakas produktus. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 25,9% iedzīvotāju vismaz kādreiz ir pamēģinājuši beztabakas produktus. No tiem, kas šos produktus ir pamēģinājuši, 35,9% iedzīvotāju lieto tos ikdienā.

Tāpat pētījumā konstatēts, ka 19 legālie specializētie beztabakas produktu tirgotāji 2022.gadā nodokļos valstij nomaksājuši 19,52 miljonus eiro, tostarp akcīzes nodoklī - 5,41 miljonu eiro.

Sauka uzsvēra, ka legāli beztabakas produkti tiek tirgoti ne tikai specializētajās tirdzniecības vietās. Ņemot vērā VID datus, ka no beztabakas produktiem pērn akcīzes nodoklī kopumā samaksāti 9,13 miljoni eiro, Sauka secina, ka kopumā beztabakas produktu tirgotāji nodokļos pērn nomaksājuši 32,94 miljonus eiro.

Svarīgākais