Inčukalna pazemes gāzes krātuvē sākusies dabasgāzes izņemšanas sezona

© Kaspars Krafts/MN

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" (Conexus) informē, ka 15.oktobrī, sākoties oficiālajai dabasgāzes izņemšanas sezonai, Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) kopējie dabasgāzes krājumi bija 21.7 TWh, ziņo Dace Baltābola AS "Conexus Baltic Grid" Komunikācijas daļas vadītāja.

Jaunā dabasgāzes izņemšanas sezona sākta ar lielāko krātuvē noglabāto dabasgāzes apjomu pēdējo piecu gadu laikā. Operatīvā informācija liecina, ka no šī gada 1.maija līdz oficiālajai dabasgāzes iesūknēšanas sezonas beigām krātuvē novietotas 12.7 TWh dabasgāzes.

Dabasgāzes iesūknēšanas sezonā uz vienoto Latvijas un Igaunijas zonu aptuveni 70% no kopējā gāzes apjoma tika piegādāti no Lietuvas, savukārt 30% no Somijas.

Lai sekmētu dabasgāzes apgādes drošību un nepārtrauktību, dabasgāzes iesūknēšana krātuvē tiek nodrošināta arī izņemšanas sezonas laikā.

Conexus pārvalda vienu no modernākajām dabasgāzes krātuvēm Eiropā - Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, kas ir nozīmīgs stratēģiskais objekts visā reģionā. Tas nodrošina reģiona enerģētisko drošību un neatkarību. Sabiedrības struktūrā ietilpstošā modernā maģistrālā dabasgāzes pārvades sistēma ir 1190 km gara, un tā tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu un Igauniju. Lai nodrošinātu efektīvas dabasgāzes apgādes un piegādes iespējas tirgotājiem, Conexus veic maģistrālās pārvades sistēmas un krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē pārvades tīkla un krātuves stabilitāti, kā arī novērš radušos bojājumus. Vienlaikus Conexus atbild par sistēmas un krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu, kā arī vienotu tarifu piemērošanu par Latvijas gāzes pārvades sistēmas un krātuves izmantošanu. "Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

Svarīgākais