"Altum" atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā

© Unsplash.com

AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") no šodienas plkst.10 atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā, aģentūru LETA informēja "Altum" pārstāvji.

Ministru kabinets 17.oktobra sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu novirzīt papildu finansējumu 460 000 eiro apmērā atbalstam privātmājām energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai. Ar šo finansējumu paredzēts atbalstīt vēl aptuveni 150 privātmāju projektu.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka papildu finansējuma piešķiršana "Altum" atbalsta programmas turpināšanai sniegs iespēju vēl vairākām ģimenēm ar valsts atbalstu uzlabot mājokļus un samazināt izdevumus par energoresursiem ilgtermiņā. Ņemot vērā iedzīvotāju lielo aktivitāti, Ekonomikas ministrija ir sākusi darbu pie jaunas atbalsta programmas izstrādes, lai arī turpmākajos gados turpinātu valsts atbalstu plašākai atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai privātmāju sektorā.

Līdz šim "Altum" programmas ietvaros apstiprināti vairāk nekā 1000 privātmāju īpašnieku pieteikumi par kopējo grantos izmaksājamo summu 4,685 miljoni eiro. Tā kā ar iesniegtajiem projektiem iepriekš programmai paredzētais finansējums tika izsmelts, "Altum" septembra beigās apturēja jaunu pieteikumu pieņemšanu.

Programmā līdz šim ir apstiprināti 1085 atbalsta pieteikumi un joprojām turpinās līdz šim pieņemto projektu izvērtēšana un līgumu slēgšana. Lielākā daļa jeb 65% privātmājas izvēlējās īstenot mikroģenerācijas pasākumus, uzstādot saules paneļus.

Savukārt 35% jeb aptuveni katras trešās privātmājas īpašnieks izvēlējās uzlabot privātmājas energoefektivitāti, kur populārākie darbi ir mājas norobežojošo konstrukciju siltināšana, logu nomaiņa, rekuperācijas sistēmu uzstādīšana un citi.

"Altum" dati rāda, ka pēc energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu veikšanas, siltumenerģijas patēriņa ietaupījums privātmājas sasniedzis 30-50%, savukārt privātmājas energoefektivitātes klase visbiežāk uzlabota par vienu vai divām klasēm.

Programmas ietvaros lielākajā daļā projektos uzstādīti saules paneļi ar lielāko invertora iestatīto jaudu, kas ir no 10 līdz 11,1 kilovatam.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais