Par 1,13 miljoniem eiro pētīs pārrobežas patogēnu izplatību principa "Viena veselība" ieviešanai

© Pixabay

Par 1,13 miljoniem eiro starpvalstu projektā pētīs pārrobežas patogēnu izplatību principa "Viena veselība" ieviešanai, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Otrdien ZM iepazīstināja valdību ar informatīvo ziņojumu par atļauju uzņemties papildu saistības un īstenot pārrobežu patogēnu uzraudzības projektu 2024.-2026.gadā, piesaistot finansējumu no ārvalstu finanšu instrumenta granta veidā.

Ministru kabinets lēma atbalstīt ZM sadarbībā ar Veselības ministriju īstenojamo projektu un ļāva uzņemties valsts budžeta ilgtermiņa saistības.

Projekta kopējās izmaksas ir 1,13 miljoni eiro, tostarp 900 000 eiro ir Eiropas Komisijas (EK) finansējums, bet nacionālais līdzfinansējums ir 226 000 eiro. Valsts budžeta priekšfinansējums projekta īstenošanai ir 634 000 eiro.

Projekta mērķis ir noteikt ērču encefalīta, Laimas slimības, Rietumnīlas drudža, Q-drudža, E hepatīta un augsti patogēnās putnu gripas izplatību Latvijas dzīvnieku populācijā.

Projektu plānots īstenot trīs gadu laikā - no 2024.gada janvāra līdz 2026.gada decembrim.

ZM norāda, ka projekta vadošais partneris un koordinējošā iestāde Latvijā būs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), bet projekta līdzatbildīgās iestādes - Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior" un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Tāpat projekta sadarbības partneri būs Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Zviedrijas, Somijas un citu valstu kompetentās iestādes.

Dānija ir šī projekta vadošā valsts, un tajā pašlaik ir 22 partneri, kuri sagatavojuši kopīgu projekta pieteikumu iesniegšanai EK, norāda ZM.