Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Veselības nozarei piešķir papildus finansējumu

© Kaspars Krafts/f64

Valdība šodien atbalstīja 30,87 miljonu eiro piešķiršanu valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai iedzīvotājiem.

Minētā summa ir daļa no kopumā vairāk nekā 140 miljoniem eiro, kas tika rezervēti nozarei neatliekamu un prioritāru pasākumu finansēšanai vēl šī gada laikā, jo, tajā skaitā pieaugot pacientu skaitam, ārstniecībā iesaistītās iestādes saskaras ar finanšu trūkumu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktai nodrošināšanai pacientiem, aģentūrai LETA skaidroja Veselības ministrijā (VM).

Paredzēts, ka finansējums 7,3 miljonu eiro apmērā tiks novirzīts daļējai kompensējamo medikamentu izdevumu deficīta segšanai, kas ļauj kompensēt zāļu iegādi 43 900 pacientu, bet 16 miljoni eiro - daļējai apmaksai par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem ārzemēs ES sociālā nodrošinājuma sistēmas ietvaros atbilstoši saņemtajiem rēķiniem.

4,5 miljoni eiro paredzēti ambulatorajiem izmeklējumiem, speciālistu konsultācijām un dienas stacionāra pakalpojumiem, no kā kopumā iegūs 137 200 pacientu, bet 2,9 miljoni eiro - daļējai izdevumu segšanu laboratoriskajiem izmeklējumiem, kas nodrošina apmaksātus izmeklējumus 60 100 iedzīvotāju.

Savukārt 30 600 eiro paredzēti kopumā 400 gāzmasku iegādei Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam aizsardzībai pret apdraudējumiem.

Ar šo piešķīrumu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" šodien ir izpildīts 20.jūnijā valdības lemtais par finansējuma pārdali 2023.gadā veselības nozarei, kas kopumā paredzēja nozarei 142 821 627 eiro, piešķīrumus veicot vairākos posmos.