Nākamgad pašvaldībām tiek garantēti iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumi 100% apmērā no plānotās prognozes

© Kaspars Krafts/f64

Valdība otrdien atbalstīja Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vienošanās un domstarpību protokolu, kurā liela uzmanība pievērsta nodokļu ieņēmumu sadalījumam.

Abas puses vienojās, ka pašvaldībām tiek garantēti iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) ieņēmumi 100% apmērā no plānotās prognozes. IIN ieņēmumu sadalījums pa ceturkšņiem tiek noteikts šāds: pirmajā ceturksnī - 21%, otrajā ceturksnī - 23%, trešajā ceturksnī - 28%, ceturtajā ceturksnī - 28%. Nepieciešamības gadījumā mēneša plāns tiek aprēķināts kā viena trešā daļa no ceturkšņa plāna.

Lai nodrošinātu pašvaldību funkciju veikšanai sabalansētu naudas pūsmu, pašvaldībām tiek plānots reizi nedēļā pārskaitīt 15% no mēnesim prognozētajiem IIN ieņēmumiem. Par veiktajiem maksājumiem tiek plānots koriģēt pašvaldībām piekrītošo IIN ieņēmumu daļu attiecīgajā mēnesī.

Puses vienojās, kopumā atbalstīt nodokļu ieņēmumus, kas tiek ieskaitīti pašvaldību budžetos 2024.gadā 476,8 miljonu eiro apmērā, tostarp 193,95 miljoni eiro no nekustamā īpašuma nodokļa, 18,27 miljoni eiro no dabas resursu nodokļa, 103,2 miljonus eiro no nenodokļu ieņēmumiem pašvaldībās, 160 miljoni eiro no ieņēmumiem no maksas pakalpojumiem.

Plānots, ka pašvaldību pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi salīdzinājumā ar 2023.gada prognozi pieaugs par 7,9%.

Visām pašvaldībām 2024.gadā tiek plānots izlīdzināto ieņēmumu pieaugums vidēji 8,1% apmērā, salīdzinot ar 2023.gadam plānoto. Tāpat ir panākta vienošanās piešķirt vienreizēju papildu dotāciju septiņu miljonu eiro apmērā 19 pašvaldībām.

Puses nav vienojušās par azartspēļu un izložu nodokļa ieņēmumiem, jo LPS uzskata, ka no 2024.gada pašvaldību budžetam jāatjauno līdz 2020.gadam spēkā esošā azartspēļu nodokļa ieņēmumu daļa - 25%, bet valdība uzskata, ka azartspēļu nodokļa ieņēmumus jāieskaita pašvaldību budžetos atbilstoši spēkā esošai likumdošanai. Izložu un azartspēļu nodokļa ieņēmumi pašvaldību budžetos 2024.gadā pieaug par 99 200 eiro, salīdzinot ar 2023.gada plānu.

Ministru kabinets un LPS vienojās noteikt pašvaldību ikgadējo pieļaujamo aizņēmuma palielinājumu 2024.gadā 198,7 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā 23,6 miljoni eiro Rīgas pašvaldībai projekta "Satiksmes pārvads no Tvaika ielas uz Kundziņsalu" mērķu sasniegšanai, un 2025. un 2026.gadā 118 miljoni eiro. Sagatavojot likumu par valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam, kopējais aizņēmumu pieļaujamais palielinājums tiek precizēts.

Tāpat vienošanās protokolā noteiktas galvenās pašvaldību aizņēmumu prioritātes 2024.-2026 gadam. Prioritātes ir aizņēmumi Eiropas Savienības (ES) un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētiem projektiem ar aizņēmuma apmēru, kas nepārsniedz projekta attiecināmo izmaksu kopējo apmēru, kā arī aizņēmumi ES Atveseļošanas fonda (AF) finansētiem projektiem, ar aizņēmuma apmēru, kas ne vairāk kā par 10% pārsniedz projekta AF finansējuma apmēru, un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izmaksām.

Pašvaldībām AF finansēto projektu īstenošanai (saskaņotajām aktivitātēm) kopējie pieejamie resursi ir aizņēmums ne vairāk kā 110% apmērā no AF finansējuma, aizņēmums PVN izmaksām un avanss no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) atbilstoši Ministru kabineta noteikumos par attiecīgo AF aktivitāti noteiktajam apmēram.

Par pašvaldību aizņēmumu prioritātēm noteikti arī aizņēmumi Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētiem projektiem ar aizņēmuma apmēru, kas nepārsniedz projekta attiecināmo izmaksu kopējo apmēru, kā arī aizņēmumi jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecības vai esošas pirmsskolas izglītības iestādes paplašināšanas investīciju projektiem, lai mazinātu pašvaldībā reģistrēto bērnu rindu uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs.

Pašvaldības budžeta līdzfinansējums paredzēts ne mazāk kā 10% un jāsaņem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pozitīvs atzinums par projekta atbilstību Ministru kabineta apstiprinātiem projekta vērtēšanas kritērijiem.

Lai nodrošinātu fiskāli atbildīgu pašvaldību saistību uzņemšanos un nodrošinātu augstas gatavības lietderīgu projektu īstenošanu, ņemot vērā pašvaldībām noteikto pieļaujamo kopējo aizņēmumu palielinājumu, papildus vidējā termiņa aizņēmuma prioritātēm 2024.gadā noteikti aizņēmumi izglītības iestādes investīciju projektu īstenošanai ilgtspējīgas pamatizglītības un vidējās izglītības funkcijas īstenošanai, kā arī skolu tīkla sakārtošanai ar pašvaldības budžeta līdzfinansējumu ne mazāk kā 10% un Izglītības un zinātnes ministrijas pozitīvu atzinumu par projekta atbilstību Ministru kabineta apstiprinātiem projekta vērtēšanas kritērijiem.

Tāpat pie papildus prioritātēm noteikti aizņēmumi pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras investīciju projektiem. Pašvaldības budžeta līdzfinansējumam jābūt ne mazāk kā 10% un jāsaņem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pozitīvs atzinums par projekta atbilstību Ministru kabineta apstiprinātiem projekta vērtēšanas kritērijiem.

Pie papildus prioritātēm paredzēti arī aizņēmumi transporta iegādei skolēnu pārvadāšanai ar atmaksas termiņu līdz septiņiem gadiem no aizdevuma līguma noslēgšanas dienas un ar pašvaldības budžeta līdzfinansējumu ne mazāk nekā 10%.

Vēl pie papildus prioritātēm paredzēti aizņēmumi iekšējās drošības investīciju projektu īstenošanai - policijas infrastruktūras izveidei un uzlabošanai. Pašvaldības budžeta līdzfinansējumam jābūt ne mazāk kā 15% un jāsaņem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pozitīvs atzinums par attiecīgā projekta atbilstību pašvaldības attīstības programmai un projekta nepieciešamību autonomās funkcijas nodrošināšanai.

Tāpat prioritāri būs aizņēmumi pašvaldības ne vairāk kā četriem noteiktiem prioritāriem investīciju projektiem ar aizņēmumu kopsummu ne vairāk kā 1,5 miljonu eiro apmērā, bet Rīgas pašvaldībai kā galvaspilsētai ar aizņēmumu kopsummu ne vairāk kā sešu miljonu eiro apmērā.

Pašvaldības budžeta līdzfinansējumam jābūt ne mazāk kā 15% un jābūt pašvaldības domes lēmumam, kas apliecina attiecīgā projekta atbilstību pašvaldības attīstības programmai un lietderīgu investīciju īstenošanu pašvaldības autonomās funkcijas nodrošināšanai. Aizņēmumu nebūs iespējams saņemt pašvaldības budžeta līdzfinansējuma daļas nodrošināšanai citos investīciju projektos, kas finansēti no aizņēmuma līdzekļiem. Aizņēmums piešķirams ar izmaksu 2024. un 2025.gadā, nosakot, ka pašvaldība 2024.gadā neapgūto aizņēmuma daļu nodrošina no pašvaldības 2025.gada budžeta līdzekļiem, nodrošinot projekta vai tā kārtas pilnīgu pabeigšanu līdz 2025.gada 31.decembrim.

Prioritāri būs arī aizņēmumi ceļu būvniecības projektiem, tajā skaitā projektā paredzēto inženiertīklu būvniecībai, ar pašvaldības budžeta līdzfinansējumu ne mazāk kā 15%. Satiksmes ministrija jāsniedz atzinumu par ceļu būvniecības projektu, izņemot par būvprojektā paredzēto, bet ceļa funkcijā neiekļauto inženiertīklu būvniecību, atbilstību apstiprinātiem projektu vērtēšanas nosacījumiem.

Prioritāri būs arī aizņēmumi budžeta un finanšu vadībai ar atmaksas termiņu līdz trīs gadiem no aizdevuma līguma noslēgšanas dienas.

Ja pašvaldībai ikgadējais saistību apmērs kādā no saistību izpildes gadiem pārsniedz 20%, jaunus aizņēmumus vai galvojumus var saņemt tikai ES vai AF projektiem ES līdzfinansējuma vai AF finansējuma daļai, ar nosacījumu, ka pašvaldība spēj pildīt savas saistības pret kreditoriem un tai nav kavēti maksājumi.

Ministru kabinets un LPS arī vienojās saglabāt 2023.gadā noteiktos galvojuma mērķus pašvaldību kapitālsabiedrību aizņēmumiem, tajā skaitā kurināmā iegādei ar pašvaldības galvojumu 100% valsts aizdevumu summai, aizdevuma atmaksas termiņu līdz diviem gadiem un ar atlikto pamatsummas maksājumu līdz vienam gadam no aizdevuma līguma noslēgšanas dienas.