Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Laima" šokolādes konfektes tagad tiks ražotas, izmantojot saules enerģiju

© Publicitātes foto

Turpinot ilgtspējīgas pārtikas ražošanas iniciatīvu ieviešanu, viens no Latvijā vadošajiem pārtikas ražotājiem "Orkla Latvija" uzstādījis saules paneļus uz šokolādes ražotnes "Laima" jumta, tādējādi nodrošinot ap 1/4 daļu no ražošanā nepieciešamā elektroenerģijas pašpatēriņa. Investējot 255 tūkstošus eiro atjaunojamās enerģijas ražošanas projektā, plānots gadā saražot 287 MWh "zaļās" elektroenerģijas, nosedzot 25% no uzņēmuma kopējā patēriņa. Gada laikā saražotā zaļā enerģija ļaus samazināt CO2 izmešus 136 tonnu apmērā, kas ir ekvivalenti 190 koku iestādīšanai, ziņo Ilze Vītola "Orkla Latvija" mediju kontaktpersona.

SIA "Orkla Latvija" jau iepriekš informēja, ka iepērk "zaļo" elektrību no kopējā tīkla visām ražotnēm, taču konkrēti "Laimas" ražotnei - 50% apmērā no kopējā patēriņa. Tagad pēc saules paneļu uzstādīšanas, ražotne izmantos kopumā ap 75% atjaunojamās elektroenerģijas, tādējādi kopumā gadā ietaupot vidēji 400 tonnas CO2.

Šis ir nākamais solis "Orkla Latvija" Ilgtspējas stratēģijas īstenošanā, kas vērsts uz apkārtējās vides aizsardzību. Stratēģija paredz līdz 2024.gadam ieviest ražošanā atjaunojamo enerģiju līdz 60% no kopejā patēriņa, par 65% samazināt siltumnīcgāzu emisijas pašu darbībā un par 30% - vērtību ķēdē ārpus pašu darbības.

"Laiki mainās un līdz ar tiem mainās arī iespējas un risinājumi pārtikas ražotnē. Lai izaugtu, kakao pupas izmanto vērtīgos dabas resursus - sauli, zemi un ūdeni, un Āfrikas piekrastes zemnieku uzdevums ir uzmanīt atbildīgu šo resursu izmantojumu. Savukārt mūsu, šokolādes ražotāja uzdevums, ir saimnieciski gudri izmantot vērtīgos dabas resursus, lai šokolādes sanāk ne tikai garšīgas, bet arī atbildīgi radītas. Tādēļ šobrīd jau 80% "Laimas" produkti top no atbildīgi iegūta kakao, ko apliecina "Rainforest Alliance" sertifikācijas zaļās vardītes simbols uz iepakojumiem, un tagad tie taps arī no 75% atjaunojamas jeb "zaļas" elektrības, kas ļauj mums samazināt kaitīgos CO2 izmešus. Mūsu mērķis - abiem rādītājiem sasniegt 100% līdz 2025.gada beigām," skaidro "Orkla Latvija" Inovāciju un ilgtspējas direktore Dana Smorodska.

"Laimas" produkti jau top videi ļoti atbildīgā veidā. Kopš ražošanas pārcelšanas uz jaunajām un modernajām ražošanas telpām Ādažos, kas aprīkotas ar mūsdienīgākajiem energoefektivitātes risinājumiem, "Laimas" produktu ražošanā izdevies samazināt CO2 izmešus par 50%. Taču pie šī sasnieguma darbs neapstājas un tādēļ tika meklēti risinājumi gan elektroenerģijas patēriņa un tā rezultātā radīto izmešu samazināšanai ar "zaļās" elektrības iepirkumu un šī gada augustā uzstādītājiem saules paneļiem. Paralēli tiek īstenoti projekti arī gāzes un ūdens patēriņa samazināšanā.

Jau iepriekš tika ziņots, ka "Laima" zīmols 2021.gadā uzsāka pakāpenisku pāreju uz atbildīgi audzēta, "Rainforest Alliance" sertificēta, kakao izmantošanu. Paredzams, ka līdz 2023.gada beigām teju 80% no visiem "Laimas" šokolādes produktiem tiks ražoti no ilgtspējīgi iegūtas šokolādes. Mērķis ir līdz 2024.gada beigām 100% "Laimas" šokolādes produkti būs ražoti no ilgtspējīgi iegūtas šokolādes.